Tysk sorteringsutrustning till plaståtervinningen i Motala

PUBLICERAD: 26 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Plastkretsens ordförande Kristian Östlund, t.v. och Michael Ludden, delägare i Sutco, befäster avtalet. (Bild Plastkretsen)|Familjeägda Sutco Recycling Technik är en av världens främsta tillverkare av avfallssorteringssystem. Under de senaste 30 åren har Sutco levererat och byggt upp fler än 470 anläggningar runt om i världen. (Bild Sutco)

Den tyska maskinleverantören Sutco Recycling Technik ska levererar en komplett sorteringsutrustning till Plastkretsens kommande plaståtervinningsanläggning i Motala.
Avtal har nu träffats med Sutco rörande en omfattande maskinutrustning, som ska sortera och behandla insamlade plastförpackningar. Designen av anläggningen är klar och produktionen har påbörjats. Montering av den nyckelfärdiga soteringsutrustningen  kommer att ske under sommaren.

Plastkretsen skriver i ett pressmeddelande att avtalet är värt drygt 150 miljoner kronor.

”Vi har valt Sutco som leverantör av en nyckelfärdig och toppmodern sorteringsteknik. Den maximerar möjligheterna för materialåtervinning. Processen är helt automatiserad och det ger både hög personsäkerhet och högsta kvalitet”, säger Kristian Östlund, ordförande i Plastkretsen.

Anläggningen kommer att provköras redan under 2018 och ska ha sorteringskapacitet för plastförpackningar från alla svenska hushåll. Sorteringsanläggningen designas för att kunna hantera alla typer av plastförpackningar. I några steg finfördelas, sorteras och separeras materialet. 

Plastkretsen räknar med att omkring 50 personer kommer att anställas vid verksamheten och rekryteringar sker successivt under året till olika befattningar.

Sutco Recycling Technik är en av världens största tillverkare av system för behandling och sortering av avfall. Företaget har huvudkontor i Bergisch Gladbach i Tyskland. 

Plastkretsen har sedan tidigare aviserat att man har hittat bra lokaler i Motala Företagspark. (Läs HÄR). Fastigheten har en generös yta om drygt 14.000 kvm, som kommer rymma alla funktioner inomhus. Logistiken och transportflöden måste fungera smidigt, när det handlar om så stora flöden, 120.000 ton per år. Alla miljötillstånd finns på plats sedan början av november 2017.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x