Tvångsavgift på påsar ska rädda Chicagos ekonomi…

PUBLICERAD: 12 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Chicagos borgmästare vill införa en 7-centsavgift på alla plastpåsar

Chicago i USA har länge brottats med ekonomiska problem, men nu vill stadens borgmästare Rahm Emanuel införa en tvångsavgift på plastpåsar för att balansera stadens budget.
Rahm Emanuel lade nyligen fram ett budgetförslag på 3,72 miljarder dollar (ca 33 miljarder kronor), som bland annat skall ge bättre lärarpensioner samt fler poliser utan att höja skatterna för stadens invånare. Men invånarna drabbas ändå på sitt sätt, eftersom borgmästaren delvis vill finansiera budgeten med en tvångsavgift på 7 cent på alla plastpåsar, som affärer och butiker förser kunderna med..!

Till saken hör att Chicago har redan tidigare beslutat om en 7-cents avgift på tunna plastpåsar, vilket resulterat i att de flesta kedjor och butiker gått över till tjockare plastpåsar eller papperspåsar för att undgå avgiften. Men nu vill borgmästare Emanuel införa en tvångsavgift även för dessa påsar!

Påsavgifterna – plus en specialavgift för folk som kör bil till stora sportevenemang! – skulle ge en extraintäkt på 37 miljoner dollar (knappt 330 miljoner kronor) enligt budgetförslaget.

Borgmästare Emanuels budgetsförslag har dock stött på hårt motstånd, inte minst från den vänsterorienterade aktivistgruppen The Grassroots Collaborative, som säger att borgmästaren fortsätter att begära att arbetarfamiljerna ska betala mer än sin beskärda del.

”Detta är inte hållbart. En avgift på plastpåsar genererar inte de resurser ,som krävs för att ta itu med de ekonomiska och rasrelaterade problemen i samhället” , säger gruppen i ett uttalande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x