Två teman på Förpackningsgillets höstmöte

PUBLICERAD: 18 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Glada Åke Sahlin-stipendiater. Fr. v. Kajsa Wiklund

Svenska Förpackningsgillets, SFG, höstmöte, som hölls i Kista/Stockholm 12 november, bjöd på två teman: Åke Sahlins stipendiefond samt en rapport om arbetsmarknaden i förpackningsbranschen. Höstmötet samlade 18 deltagare. Tre arbeten var nominerade till stipendiet och samtliga personer bakom dem fanns på plats. SFG:s ordförande Joakim Stockhaus såg på hur arbetsmarknaden utvecklas i förpackningsbranschen. Pensioneringar kan ställa till det.

Kerstin Fahlskog och Stig Bergstedt, hedersordförande i SFG, berättade om Åke Sahlins Stipendiefond, om den första förpackningsspecifika förpackningsutbildningen i Sverige och om Svenska Förpackningsgillet och hur de tre hänger samman. 

Stig Bergstedt, startade 1972, under sin tid som VD i Svenska Förpackningsföreningen en utbildning inom förpackningsområdet för såväl tillverkare av förpackningar och förpackningsmaterial som varuproducenter.  Medlemmar i Svenska Förpackningsföreningen var både tillverkare av förpackningar, maskiner och kringutrustning. 

Samma år som utbildningen startade skulle föreningens ordförande Åke Sahlin fylla 70 och för att hedra ordföranden beslutades att instifta en stipendiefond med hans namn. En grundplåt till stipendiefonden blev alltså 70-årspresenten till Åke Sahlin. Avsikten med stipendiefonden var och är att med stipendier och hedersomnämnanden uppmuntra elever som gått förpackningsutbildning och presenterat särskilt intressanta och utvecklingsbara examensarbeten. Så fortsätter det än idag trots vissa förutsättningar förändrats.

I anslutning till förpackningsutbildningens våravslutning 1973 startade eleverna nätverket Svenska Förpackningsgillet för att vidmakthålla alla de kontakter de fått under utbildningen.
Åke Sahlin var varm anhängare till att företagen skulle höja utbildningsnivån bland sina anställda. Det var enligt honom nödvändigt för att branschen skulle kunna hävda sig nationellt och internationellt. Åke Sahlin hade sina professionella rötter i den svenska pappersindustrin och hade internationell erfarenhet bland annat som President i European Packaging Federation.

Nominerade till Åkes Sahlins Stipendium 2015 var följande tre arbeten:
Konsumentanpassade förpackningar för speciellt designade köks- och badrumsblandare från Villeroy&Boch/Gustavsberg, Kajsa Wiklund, Nackademin.

Ett nytt och för kunden väl fungerande e-handelsemballage,
Elias Koinberg och Zsófia Réger, Nackademin.

Petra Landfors från Nackademin har från grunden tagit fram ett Memoryspel, avsett för och anpassat till personer, som lider av demenssjukdomar eller andra funktionsnedsättningar. Intressant att notera att förpackningsutformningen fanns med i den ursprungliga projektplanen.

Samtliga fyra nominerade var närvarande på höstmötet och presenterade sina examensarbeten, vilket blev ett mycket uppskattat inslag.

Åke Sahlins Stipendium för 2015 gick till Elias Koinberg och Zsófia Réger.
Hedersomnämnande gick till Petra Landfors och Kajsa Wiklund.

Utdelning av diplom, blommor och en bokgåva skedde under gemytliga former. Lite senare under mötet fick de nominerade även en medlemsnål och ett års fritt medlemskap i SFG.

Hur blir arbetsmarknaden i förpackningsbranschen?
SFG:s ordförande Joakim Stockhaus höll ett intressant föredrag och vad man kan förvänta sig av arbetsmarknaden fram till 2020/2030. Joakim Stockhaus arbetar på det internationella rekryteringsföretaget MRI ProSearch. Företaget har två kontor i Sverige och 800 i världen. Joakim Stockhaus, som har cirka 30 års erfarenhet av områdena förpackning, skog och livsmedel, specialiserar sin rekrytering på dessa tre områden.

Så vad händer på marknaden? Pensionering av 40-talister och snart även 50-talister, vilket kommer att leda till brist inom många yrkeskategorier. Bland dessa nämner han speciellt design, utveckling, produktion, ledning och marknad.
Början av 2000-talet var svagt, 2015 ser vi en viss ökning, 2016/2017 förväntas innebära stor aktivitet och 2020 till 2030 blir det sannolikt underskott på personal.
Arbetet som rekryteringskonsult innebär i första hand att finna arbetsgivare som behöver personal. Man tar fram kravprofiler på tjänsten, söker kandidater i branschen och gör noggranna referenstagningar. Själva rekryteringsprocessen brukar ta 4-6 veckor, berättar Joakim Stockhaus. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}