Två svenska förpackningar bland 194 WorldStar-vinnare

PUBLICERAD: 16 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappa Swedens ”Safe Storage Corner” belönades med WorldStar.|DS Smiths “Tork Carry Box” är lätt att öppna

Globala förpackningstävlingen WorldStar Awards 2016, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO), är avgjord. Av 293 anmälda bidrag utsåg juryn 194 vinnare. Två av dessa kom från Sverige.
Den 19 personer stora WorldStar-juryn utsåg vinnarna vid ett tvådagarsmöte i Mumbai, Indien i oktober, men det är först nu i december, som man presenterar vinnarna.

293 förpackningar var anmälda till tävlingen och samtliga var kvalificerade att deltaga i WorldStar Awards genom att de vunnit tävlingar anordnade av sina respektive länders eller regioners officiella förpackningsförbund.

Av de 293 anmälda förpackningarna utsåg juryn 194 bidrag i tio kategorier som vinnare av WorldStar. Länder med flest vinnare var Storbritannien (15), USA (14), Kina (14) samt Österrike (13), Turkiet (13) och Japan (13).
Av bidrag från Norden gick två WorldStar till Sverige respektive Danmark, medan Norge och Finland fick nöja sig med vardera en WorldStar.

Endast två vinnande svenska förpackningar kan synas lite, men eftersom endast två svenska bidrag utsågs till vinnare av den gemensamma nordiska utmärkelsen ScanStar tidigare i år (och därmed var kvalificerade till WorldStar) så kan man konstatera att den svenska utdelningen var hundraprocentig..!
 
De två vinnande svenska förpackningarna korades i kategorin “Transport” och bestod av wellpappbaserade lösningar från DS Smith respektive Smurfit Kappa Sweden.

Förpackningen från DS Smith heter ”Tork Carry Box” och är en wellpapplåda för transport och hantering av SCA:s Tork-produkter. När förpackningen erhöll den skandinaviska utmärkelsen “ScanStar” skrev juryn bl. a.: ”Tork Carry Box får en ScanStar för sin väldesignade konstruktion med en genomtänkt lösning där man tar hänsyn till de dagliga användarnas ergonomi. Speciellt intressant är hopfällningen av lådan via nya handgrepp i botten av den. Lätt att öppna, lätt att bära och lätt att återvinna.”

Den WorldStar-vinnande svenska förpackningen från Smurfit Kappa heter ”Safe Storage Corner” och är en enkel men genial designförändring av en wellpapplåda, där man kan skapa ett extra litet skyddat utrymme i ett av lådans hörn. Utrymmet kan användas för att packa mindre och skarpa föremål, som annars under transport kan skada det övriga innehållet i lådan. Det skyddande hörnet skapas automatiskt, när wellpapplådan reses.

Vid WPO-mötet i Mumbai utsåg juryn även kandidater till de prestigefyllda utmärkelserna ”President´s Award”, ”Sustainability Award” och ”Marketing Award”. Vinnarna av dessa utmärkelser kommer att presenteras i januari.

Den sedvanligt högtidliga utdelningen av WorldStar-utmärkelserna kommer att äga rum i Budapest, Ungern i slutet av maj 2016 i samband med en internationell förpackningskonferens.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax