Två månader efter förvärvet - nu vill Volati stänga Märkas

PUBLICERAD: 9 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Två månader efter övertagandet meddelar nya ägarna Volati att man planerar att stänga ner Märkas etikettfabrik i skånska Åstorp. (Bild fr. Märkas hemsida)|”En förutsättning för att kunna få lönsamhet i Märkas verksamhet är att inte sitta kvar i anläggningen i Åstorp”, säger Nicklas Margård enligt hd.se (Bild Volati)

I mitten av september i år förvärvade industrigruppen Volati etikettföretaget Märkas AB i skånska Åstorp av Eson Pac – och nu planerar man att stänga fabriken i Åstorp. Det skriver Helsingborgs Dagblad på webben.

Etikettföretaget i Åstorp köptes år 2018 av Eson Pac. Dessförinnan ingick företaget under många år i Strålfors-koncernen. Eson Pac döpte om företaget till Märkas AB och lanserade det som en egen verksamhet i samband med förpackningsmässan Scanpack i Göteborg 2018.

Märkas verksamhet har utgjorts av utveckling, tillverkning och försäljning av såväl självhäftande etiketter som etiketteringsutrustningar för konsumentvaror och industriprodukter. Företaget har dock haft ekonomiska problem under flera år och nu har den nye ägaren Volati bestämt att en fysisk nedläggning av fabriken i Åstorp och en flytt av maskiner och utrustning till Volatis andra etikettenheter är det bästa sättet för att restaurera och rädda Märkas verksamhet.

”En förutsättning för att kunna få lönsamhet i Märkas verksamhet är att inte sitta kvar i anläggningen i Åstorp”, säger Nicklas Margård enligt hd.se (Bild Volati)

Vid Volatis köp av Märkas AB i september inlemmades nyförvärvet i Volatis industrigrupp Industri, där det tillsammans med Volatis etikettföretag Ettiketto i Malmö och Åtvidaberg samt Helsingborgsbaserade Beneli AB bildade affärsenheten Ettiketto.

När Packnews i samband med Volatis köp intervjuade Nicklas Margård, chef för Volatis affärsområde Industri, flaggade han för att man kanske skulle genomföra vissa rationaliseringar hos Märkas.

”Rent personellt är det lite tidigt att uttala sig, om vad som kommer att hända, men vi hoppas väl kunna göra en del rationaliseringar över tid, men inte med någon stor dramatik”, sade Nicklas Margård då till Packnews.

Men nu har de nya ägarna alltså bestämt sig för att det inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta Märkas verksamhet i den 8.000 kvadratmeter stora fabriken i Åstorp.

”En förutsättning för att kunna få lönsamhet i Märkas verksamhet är att inte sitta kvar i anläggningen i Åstorp. Man har också haft lika många tjänstemän som produktionsanställda, vilket är en omöjlig ekvation i tryckeribranschen”, säger Nicklas Margård till hd.se

Till tidningen påpekar Nicklas Margård också att en stor del av Märkas kunder finns inom bilindustri och detaljhandel och många av dessa har fått problem i samband med Corona-pandemin, vilket negativt påverkar Märkas orderingång.

Volati och industrigruppen Industri planerar nu för en stängning av Märkas Åstorpsfabrik och en flytt av maskiner och annan utrustning till gruppens andra etikettenheter i Malmö, Åtvidaberg och Helsingborg. Man räkna med att kunna föra över Märkas produktionsvolymer och kunder till sina andra enheter och även att erbjuda så många som möjligt av de anställda i Åstorp jobb vid de andra etikettenheterna.

”Vi har sagt att förändringen ska vara klar inom två år, så vi har ganska gott om tid på oss att göra en bra analys av situationen, det är inget vi vill stressa fram. Men inställningen är att ta hand om så många vi kan”, säger Nicklas Margård till hd.se

Något regelrätt varsel är ännu inte lagt för de anställda i Åstorp, men berörda fackklubbar är informerade och hoppas att Volati kan uppfylla löftena om att erbjuda nya anställningar vid de andra etikettenheterna.

”Som jag förstår det hela kommer väldigt många anställda att få plats på andra enheter inom företaget. På så vis är jag glad för att arbetstillfällen inte går upp i rök eller försvinner utomlands”, säger enligt hd.se Anders Karlsson, ombudsman för GS-facket, som har ett drygt 30-tal medlemmar bland de anställda på Märkas i Åstorp.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax