Tusentals använda kaffekapslar blev ett skinande ”superägg”

PUBLICERAD: 18 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”The Superegg Installation” är ett två meter högt ”superägg” tillverkat av 3.000 använda aluminiumbaserade kaffekapslar, som hittas i havsavfall. (Bild Jaco Roeloffs)

Konstnären och designern Jaco Roeloffs, med holländsk-sydafrikanska rötter, men verksam i Australien, har skapat ett uppmärksammat ”superägg”, tillverkat av 3.000 använda kaffekapslar, som hämtats från kringdrivande havsavfall.

Den två meter höga skulpturen tillverkades av 3.000 engångs kaffekapslar av varumärkena Nespresso och Keurig. De aluminiumbaserade kapslarna monterades på aluminiumplåtar, vilka sedan fästes på en plywoodställning, formad som ett ägg. Inuti ägget installerades dessutom en kraftig belysningsanordning, som fick ”superägget” att skimra och lysa i mörker och nästan se ut som en rymdfarkost i någon science-fiction-film!

The Superegg Installation”, som verket kallas, ställdes upp på havsstranden vid kustavsnittet ”Gold Coast”, strax söder om Brisbane, i delstaten Queensland i nordöstra Australien, i samband med konsteventet ”Swell Sculpture Festival” och belönades med utmärkelsen ”A’ Design Award” för år 2020.

Enligt ett uttalande från skaparen Jaco Roeloffs ska ägget ses som ett bevis på hur skadlig vår konsumtion kan vara för miljön, men också som en påminnelse om att vi alltid kan förvandla vårt avfall till något mer meningsfullt och användbart.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432