Tunna plastbärkassar förbjuds i Frankrike

PUBLICERAD: 16 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Tunna engångsbärkassar i plast blir enligt uppgift förbjudna i Frankrike från år 2017.

Den franska regeringen har beslutat att förbjuda alla tunna engångsplastpåsar (bärkassar) som finns tillgängliga inom dagligvaruhandeln i Frankrike. Det skriver Tysk-Svenska Handelskammaren i sitt nyhetsbrev. Dessa plastpåsar erhålls i dagsläget utan kostnad vid kassorna i de flesta butiker i Frankrike.

Totalt används det årligen cirka 17 miljarder plastpåsar i Frankrike varav 6,5 miljarder är engångsplastpåsar av tunnare material (för ex. vis frukt och grönt) och som knappast går att återvinna.  Dessa kommer att förbjudas från 2017 och ersättas med plastpåsar av tjockare material, som går att använda flera gånger och som är återvinningsbara.

En del kedjor inom den franska dagligvaruhandeln har redan implementerat den nya regeln och erbjuder numera avgiftsbelagda  och återvinningsbara plastpåsar av tjockare kvalitet vid kassorna.

I nyhetsbrevet anges ”Germany Trade & Invest” som källa för uppgifterna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup