Tunna plastbärkassar förbjuds i Frankrike

PUBLICERAD: 16 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Tunna engångsbärkassar i plast blir enligt uppgift förbjudna i Frankrike från år 2017.

Den franska regeringen har beslutat att förbjuda alla tunna engångsplastpåsar (bärkassar) som finns tillgängliga inom dagligvaruhandeln i Frankrike. Det skriver Tysk-Svenska Handelskammaren i sitt nyhetsbrev. Dessa plastpåsar erhålls i dagsläget utan kostnad vid kassorna i de flesta butiker i Frankrike.

Totalt används det årligen cirka 17 miljarder plastpåsar i Frankrike varav 6,5 miljarder är engångsplastpåsar av tunnare material (för ex. vis frukt och grönt) och som knappast går att återvinna.  Dessa kommer att förbjudas från 2017 och ersättas med plastpåsar av tjockare material, som går att använda flera gånger och som är återvinningsbara.

En del kedjor inom den franska dagligvaruhandeln har redan implementerat den nya regeln och erbjuder numera avgiftsbelagda  och återvinningsbara plastpåsar av tjockare kvalitet vid kassorna.

I nyhetsbrevet anges ”Germany Trade & Invest” som källa för uppgifterna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx