Tung plastorganisation stöder EU:s mål för plastreducering

PUBLICERAD: 14 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi stöder EU-kommissionens mål för reducering av plastanvändning och ökad användning av återvunnen plast”, säger Virginia Janssens, VD PlasticsEurope. (Bild Plastics Europe)|”Världen måste anamma konceptet cirkulär ekonomi”, menar Markus Steilemann, PlasticsEurope och Covestro. (Bild Covestro)

PlasticsEurope – en ledande sammanslutning av europeiska plasttillverkare – stöder EU-kommissionens mål att förebygga och minska alltför stora plastförpackningar och reducera mängden avfall från plastförpackningar.

Organisationen skriver att man välkomnar översynen av förpacknings- och förpackningsavfallsdirektivet (PPWD) och man menar att en EU-lagstiftning är avgörande för övergången till en cirkulär ekonomi för plast.

”Världen måste anamma konceptet cirkulär ekonomi”, menar Markus Steilemann, PlasticsEurope och Covestro. (Bild Covestro)

”Världen måste anamma konceptet cirkulär ekonomi som nyckeln till klimatneutralitet, resursbevarande och miljöskydd. Uppmaningen till ett reglerat mål för återvunnet innehåll för plastförpackningar i EU visar vårt engagemang för att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi, genom att hjälpa till att genomföra EU Green Deal och handlingsplanen för cirkulär ekonomi”, säger Markus Steilemann, president i PlasticsEurope och VD för företaget Covestro.

”Europeiska plastproducenter stöder EU-kommissionens förslag om ett obligatoriskt mål för återvunnet innehåll för plastförpackningar inom EU och förslaget på ett obligatoriskt 30-procentigt innehåll av återvunnen plast i plastförpackningar år 2030”, uppger PlasticsEurope.

PlasticsEurope-medlemmar arbetar redan mot detta mål genom att investera miljarder euro i ökad högkvalitativ leverans av återvunnen plast och ledande tekniklösningar. Att öka kemisk återvinning är viktigt för att uppnå ett sådant obligatoriskt mål. PlasticsEurope uppger att organisationens medlemmar planerar att öka sina investeringar och satsningar i Europa inom plaståtervinningstekniker och infrastrukurer från planerade 2,6 miljarder euro (ca 26,5 miljarder kronor) år 2025 till 7,2 miljarder euro (drygt 73 miljarder kronor) år 2030 i Europa.

”Vi behöver en harmoniserad EU-policyram som ger säkerhet och stimulerar ytterligare investeringar i insamling, sortering och återvinning av infrastruktur och teknik, inklusive kemisk återvinning av plast. Vi måste utnyttja kraften på den inre marknaden. Systemförändringar kräver dock samordnat samarbete. Det är bara genom att arbeta tillsammans med EU-institutionerna och värdekedjan som vi kan nå detta mål. Med rätt möjliga förutsättningar kommer detta att vara en annorlunda bransch om 10 år!”, säger Virginia Janssens, verkställande direktör för PlasticsEurope.

————————————————————-
N.B.: Tidigare i år har vi rapporterat om hur fyra stora europeiska plastorganisationer – däribland PlasticsEurope – gått samman i paraplyorganisationen PolyREC med målet att övervaka, verifiera och rapportera om läget och utvecklingen av plaståtervinning i Europa. Läs mer HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x