Tryckt elektronik på fler material med DuPonts nya tryckfärger

PUBLICERAD: 24 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Med DuPonts nya tryckfärger kan man få tryckt elektronik på ett bredare spektrum av plastfilmer. (Foto: DuPont)|”Det har varit en utmaning att utveckla de nya färgerna”

DuPont Microcircuit Materials, som ingår i globala DuPont-koncernen, har utvecklat en serie nya tryckfärger, som härdar redan vid 80 grader Celsius. Med de nya färgerna blir det därmed möjligt att använda tryckt elektronik på ett bredare spektrum av plastfilmer och plastbelagda material än tidigare.

Konventionella elektroniska tryckfärger härdar vid 100 – 140 grader Celsius, vilket begränsat de plastmaterial man kunnat trycka på till dyrare och mera värmebeständiga plaster som värmestabiliserad PET, PEN (polyetylennaftalat) och högtemperaturstabila polyamider. Men med DuPonts nya färger kan man nu trycka elektroniska kretsar även på billigare och tunnare material av plaster som PVC, polystyren, högdensitets polyeten (HDPE) och akryler. 

Elektroniska kretsar på tunna och/eller transparanta plastfilmer kan fungera som sensorer eller antenner på ett flertal olika produkter, inklusive så kallade ”smarta förpackningar”.

”Det har varit en stor utmaning att utveckla de nya färgerna. Många liknande försök inom elektronikindustrin att sänka härdningstemperaturerna har resulterat i färger, som härdat redan i rumstemperatur, innan tryckprocessen är klar, eller i färger med dåliga vidhäftningsförmåga, som inte fastnat på trycksubstratet eller lossnat efter kort tid”, säger Steven Willoughby vid DuPont Microcircuit Materials.

Elektroniska tryckfärger appliceras i regel med screentryck på olika substrat för att skapa miniatyrkretsar. Tryckfärgerna består oftast av tre komponenter: ett lösningsmedel, en harts, som härdar till en hård, fast substans och ett ledande material, typ silver eller en blandning av silver och andra metaller.

”Vårt nya elektroniska bläck kunde vi fram genom att justera både lösningsmedlet och den harts, som används”, förklarar Steven Willoughby.

DuPonts lågtemperaturhärdande tryckfärger har fått beteckningarna PE827 och PE828. Med en härdningstemperatur av 80 grader Celsius får man ökad flexibilitet och lägre totalkostnad eftersom mängden möjliga trycksubstrat ökar väsentligt. Förutom ett brett spektrum av plastfilmer och plastbelagda material kan färgerna även användas på andra material, exempelvis specialpapper.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx