Trioplast lanserar bärkasse som klarar sig från nya påsskatten!

PUBLICERAD: 2 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Trioplast och dotterbolaget Bengt Lundin AB lanserar nu en ny variant av plastbärkassar, som är tillverkad av tjockare plast, och därmed undslipper den omdiskuterade skatten på plastbärkassar! (Bild Trioplast)|”Påsskatten blev en käftsmäll från regeringen, men den gav oss ny energi”, säger Trioplasts VD Andreas Malmberg i intervjun med nord emballage.

Plastföretaget Trioplast och dotterbolaget Bengt Lundin AB i Arvika drabbades hårt, när den omdiskuterade skatten på plastbärkassar blev verklighet. Nu svarar bolaget med att lansera en ny plastbärkasse, som klarar sig undan skatten…

”Vi har fått en käftsmäll av regeringen, men har fått ny energi från den och använder denna till att vidareutvecklas”, det säger Trioplast VD Andreas Malmberg i en intervju med tidningen nord emballage.

”Påsskatten blev en käftsmäll från regeringen, men den gav oss ny energi”, säger Trioplasts VD Andreas Malmberg i intervjun med nord emballage.

Trioplast och dotterbolaget Bengt Lundin AB, där plastbärkassarna tillverkas, har stått för mellan 30 och 40 procent av alla plastbärkassar i Sverige och den nyligen införda skatten slog därför hårt mot produktionen.

När det blev klart, att regeringens förslag om en skatt på plastbärkassar skulle bli verklighet, så märktes detta direkt i orderböckerna hos Bengt Lundin AB. Initialt berodde detta på att många butiker bunkrade plastpåsar, innan skatten började tillämpas den 1 maj, men man räknade också med markant minskade ordervolymer framöver.

”Vi fick snabbt anpassa vår kostym efter skatten och säga upp en tredjedel av personalen i Arvika och stänga ner två av nio maskiner”, berättar Andreas Malmberg.

Men nu hoppas Trioplast och Andreas Malmberg mycket på den nya plastbärkassen, som man lanserar i dagarna och som marknadsförs brett med reklam i flera media, bland annat i TV.

Den nya bärkassen är tillverkad av tjockare plast än konventionella bärkassar och tjockleken gör att den inte är skattepliktig, enligt den nya skatten!

”Det här är en svensk produkt med nordiska, återvunna, råvaror. Den är i princip dubbelt så tjock som vanliga plastbärkassar och enligt den definition, som finns i Skatteverkets eget regelverk, är det då en bärkasse avsedd för varaktigt bruk och omfattas inte av skatten på engångs plastbärkassar”, förklarar Andreas Malmberg.

Den nya bärkassen består till 80 procent av återvunnen plast och till 20 procent av förstärkningsmaterial, som måste till för att ge hållbarhet. Påsmodellen är en så kallad Sinus-bärkasse, som Bengt Lundin AB en gång i tiden hade världspatent på. Det innebär att stället för den traditionella kassens ”hängslen”, har Sinus utstansade hål för greppet.

”Prismässigt ska den nya bärkassen ligga på samma nivå som en pappersbärkasse, så får vi bara ut budskapet till konsumenterna, så tror vi på framgång. Och förhoppningsvis kommer vi att kunna starta upp de två stängda maskinerna i Arvika igen. Vi tror också att det fortsatt kommer att finnas ett behov för den traditionella bärkassen, inte minst på exportmarknader i närområdet, så den kommer fortsatt att vara i produktion”, säger Andreas Malmberg.

Hela intervjun med Andreas Malmberg och fler nyheter om Trioplast kan du läsa i nästa nummer av nord emballage (3/2020) som utkommer inom kort.

N.B.: Här kan du se en reklamfilm om nya plastkassen som Trioplast producerat.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x