Svenska Trioplast, med huvudsäte i Smålandsstenar, har som första aktör på marknaden utvecklat en sträckfilm, som till stor del består av återvunnen konsumentplast, så kallad PCR (Post-Consumer Recyclate).
Sträckfilmen, som i första hand är utvecklad för användning inom lantbruket, har fått beteckningen TriO2.
Trioplast skriver i ett pressmeddelande att TriO2-filmen har syrebarriäregenskaper och att den är 100 procent återvinningsbar. Den är konstruerad av ett enda material utan barriärmaterial som EVOH eller PA.
Trioplast presenterade filmen för första gången i samband med jordbruksmässan Agritechnica 2019, som ägde rum i tyska Hannover i mitten av november.
”Nu öppnas möjligheterna för en äkta cirkulär ekonomi, som innebär en lägre påverkan på miljön”, säger Trioplast i pressmeddelandet.
I samband med utvecklingen av sträckfilmen TriO2 har Trioplast också lämnat in en patentansökan för användning av konsumentåtervunnen plast (PCR) vid produktionen av företagets samtliga sträckfilmer.
Inom jordbruket kan TriO2-filmen användas såväl som sträckfilm för inpackning av ensilagebalar som planfilm för ensilage och andra jordbruksprodukter.
”Filmen är en bra lösning för alla jordbrukare som vill arbeta effektivt och hållbart utan att behöva kompromissa med foderkvaliteten”, skriver Trioplast.
Trioplast uppger att beräkningar visar att det totala koldioxidavtrycket för TriO2 reduceras med 15 procent i jämförelse med jungfrulig plast. Ett annat alternativ för att minska fotavtrycket på miljön är att ersätta de fossila råvarorna med förnybara. Ett exempel är Trioplasts krympfilmTriowrap BIO, som är baserad på fossilfri grön polyeten med sockerrör som råmaterial och som har ett mycket lågt koldioxidavtryck.