Trioplast först med sträckfilm av återvunnen konsumentplast

PUBLICERAD: 9 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Svenska Trioplast har utvecklat marknadens första sträckfilm, som till stor del består av återvunnen konsumentplast, så kallad PCR-plast. (Bild Trioplast).

Svenska Trioplast, med huvudsäte i Smålandsstenar, har som första aktör på marknaden utvecklat en sträckfilm, som till stor del består av återvunnen konsumentplast, så kallad PCR (Post-Consumer Recyclate).
Sträckfilmen, som i första hand är utvecklad för användning inom lantbruket, har fått beteckningen TriO2.

Trioplast skriver i ett pressmeddelande att TriO2-filmen har syrebarriäregenskaper och att den är 100 procent återvinningsbar. Den är konstruerad av ett enda material utan barriärmaterial som EVOH eller PA.

Trioplast presenterade filmen för första gången i samband med jordbruksmässan Agritechnica 2019, som ägde rum i tyska Hannover i mitten av november.

”Nu öppnas möjligheterna för en äkta cirkulär ekonomi, som innebär en lägre påverkan på miljön”, säger Trioplast i pressmeddelandet.

I samband med utvecklingen av sträckfilmen TriO2 har Trioplast också lämnat in en patentansökan för användning av konsumentåtervunnen plast (PCR) vid produktionen av företagets samtliga sträckfilmer.

Inom jordbruket kan TriO2-filmen användas såväl som sträckfilm för inpackning av ensilagebalar som planfilm för ensilage och andra jordbruksprodukter.

”Filmen är en bra lösning för alla jordbrukare som vill arbeta effektivt och hållbart utan att behöva kompromissa med foderkvaliteten”, skriver Trioplast.

Trioplast uppger att beräkningar visar att det totala koldioxidavtrycket för TriO2 reduceras med 15 procent i jämförelse med jungfrulig plast. Ett annat alternativ för att minska fotavtrycket på miljön är att ersätta de fossila råvarorna med förnybara. Ett exempel är Trioplasts krympfilmTriowrap BIO, som är baserad på fossilfri grön polyeten med sockerrör som råmaterial och som har ett mycket lågt koldioxidavtryck.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x