Tre företag samarbetar kring hållbara barriärer till fibertråg

PUBLICERAD: 28 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

De nya hållbara barrirlösningarna testas hos PulPac. (Bild Emelie Andersson)

De tre svenska företagen PulPac, OrganoClick och Nordic Barrier Coating har inlett ett samarbete kring utveckling och testning av hållbara barriärlösningar för fiberbaserad livsmedelstråg. Samarbetet ingår i det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som finansieras av Vinnova.

Målet för projektet är att utveckla radikalt nya biobaserade och biologiskt nedbrytbara material och utvärdera appliceringsmetoder, som möjliggör integration av mer miljövänliga vatten- och/eller fettbarriärer i torrformade fiberprocesser.

OrganoClicks roll i samarbetsprojektet är att utveckla och leverera det biobaserade och biologiskt nedbrytbara barriärbeläggningsmaterialet. Av detta tillverkar sedan Nordic Barrier Coating ett speciellt nonwovenmaterial som i slutskedet används i PulPacs patenterade ”Dry Molded Fiber”-process för tillverkning av torrformade fiberförpackningar.

”Detta är ett genombrott på laboratorienivå med en stor potential att driva upptaget av Dry Molded Fiber i de mest utmanande förpackningsapplikationerna och öka effektiviteten ännu mer. Nästa steg är ytterligare industriell utveckling och validering inför en lovande kommersiell uppskalning för hållbara barriärer”, säger Sebastian Roos, Chief Technology Officer på PulPac AB.

De tre företagen har den senaste tiden genomfört omfattande tester av de hållbara barriärlösningarna där man testat nya appliceringsmetoder och material. Företagen skriver att testresultaten visar en visar mycket hög potential för biologiskt nedbrytbara och livsmedelsklassade lösningar för mer komplexa applikationer.

”Genom att efterlikna levande växter och frukters egen kemi har OrganoClick utvecklat teknologier som möjliggör funktionalisering av de flesta fiberbaserade produkter. De potentiella marknaderna för förpackningar och engångsprodukter med våra nya vatten- och fettbeständiga barriärmaterial i PulPacs torrfiberformade produkter är enorma och vi är mycket entusiastiska inför nästa steg i projektet”, säger Dan Blomstrand, VP Biocomposites på OrganoClick AB

Företagen uppger att de testade materialen även uppvisar en intressant potential för ökad effektivitet i produktionen och förenklad hantering av inblandade kemikalier.

”Vårt arbete med att kombinera material och ny kemi från OrganoClick för PulPacs torrfiberformade produkter är mycket spännande och vi är stolta över de positiva genombrottsresultaten. Vi funderar nu på framtida infrastruktur och industriell utveckling för att kommersiellt validera de upptäckta lösningarna och för att tillgodose Dry Molded Fibers globala lansering”, säger Urban Winberg, VD på Nordic Barrier Coating AB.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x