Tre företag samarbetar kring hållbara barriärer till fibertråg

PUBLICERAD: 28 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

De nya hållbara barrirlösningarna testas hos PulPac. (Bild Emelie Andersson)

De tre svenska företagen PulPac, OrganoClick och Nordic Barrier Coating har inlett ett samarbete kring utveckling och testning av hållbara barriärlösningar för fiberbaserad livsmedelstråg. Samarbetet ingår i det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som finansieras av Vinnova.

Målet för projektet är att utveckla radikalt nya biobaserade och biologiskt nedbrytbara material och utvärdera appliceringsmetoder, som möjliggör integration av mer miljövänliga vatten- och/eller fettbarriärer i torrformade fiberprocesser.

OrganoClicks roll i samarbetsprojektet är att utveckla och leverera det biobaserade och biologiskt nedbrytbara barriärbeläggningsmaterialet. Av detta tillverkar sedan Nordic Barrier Coating ett speciellt nonwovenmaterial som i slutskedet används i PulPacs patenterade ”Dry Molded Fiber”-process för tillverkning av torrformade fiberförpackningar.

”Detta är ett genombrott på laboratorienivå med en stor potential att driva upptaget av Dry Molded Fiber i de mest utmanande förpackningsapplikationerna och öka effektiviteten ännu mer. Nästa steg är ytterligare industriell utveckling och validering inför en lovande kommersiell uppskalning för hållbara barriärer”, säger Sebastian Roos, Chief Technology Officer på PulPac AB.

De tre företagen har den senaste tiden genomfört omfattande tester av de hållbara barriärlösningarna där man testat nya appliceringsmetoder och material. Företagen skriver att testresultaten visar en visar mycket hög potential för biologiskt nedbrytbara och livsmedelsklassade lösningar för mer komplexa applikationer.

”Genom att efterlikna levande växter och frukters egen kemi har OrganoClick utvecklat teknologier som möjliggör funktionalisering av de flesta fiberbaserade produkter. De potentiella marknaderna för förpackningar och engångsprodukter med våra nya vatten- och fettbeständiga barriärmaterial i PulPacs torrfiberformade produkter är enorma och vi är mycket entusiastiska inför nästa steg i projektet”, säger Dan Blomstrand, VP Biocomposites på OrganoClick AB

Företagen uppger att de testade materialen även uppvisar en intressant potential för ökad effektivitet i produktionen och förenklad hantering av inblandade kemikalier.

”Vårt arbete med att kombinera material och ny kemi från OrganoClick för PulPacs torrfiberformade produkter är mycket spännande och vi är stolta över de positiva genombrottsresultaten. Vi funderar nu på framtida infrastruktur och industriell utveckling för att kommersiellt validera de upptäckta lösningarna och för att tillgodose Dry Molded Fibers globala lansering”, säger Urban Winberg, VD på Nordic Barrier Coating AB.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker