Transportförpackningar blir smartare och intelligentare

PUBLICERAD: 28 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Morgondagens transportförpackningar kommer att bli allt smartare, men fortfarande kommer wellpapp att vara det bästa förpackningsmaterialet.

Morgondagens transportförpackningar kommer att bli allt smartare och skapa en idealisk grund för konceptet Logistics 4.0. Det framgår av en studie, utförd av avdelningen för materialflöde och logistik (IML) vid tyska Fraunhofer Institute. Studien är beställd av tyska wellpapporganisationen VDW.

I studien slås också fast att wellpapp kommer att förbli det ideala material även i morgondagens transportförpackningar, oavsett vilken riktning eller vilka tekniker, som konceptet Logistics 4.0 kommer att innefatta under de närmaste åren. Enligt studien är wellpapp det material, som ger mest utrymme för anpassningar till sådana tekniska och logistiska förändringar, som kan komma att krävas av framtidens transportförpackningar.

I morgondagens logistik- och transportflöden förväntas det att transportförpackningar själva kan navigera sig fram i komplexa varu- och godsströmmar och kontinuerligt leverera tillförlitliga uppgifter om plats, tid, temperatur, och andra viktiga data. I ett framtidsperspektiv är det fullt möjligt att transportförpackningar – utan inverkan av mänsklig muskelkraft och beslut – kan komma att själva hitta vägen längs hela försörjningskedjan ända fram till kunden. På så sätt kommer transportförpackningen att bli en intelligent och smart produkt i sig själv och inte bara ett ”simpelt” transport- och hanteringsskydd för den förpackade produkten!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x