Transportförpackningar blir smartare och intelligentare

PUBLICERAD: 28 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Morgondagens transportförpackningar kommer att bli allt smartare, men fortfarande kommer wellpapp att vara det bästa förpackningsmaterialet.

Morgondagens transportförpackningar kommer att bli allt smartare och skapa en idealisk grund för konceptet Logistics 4.0. Det framgår av en studie, utförd av avdelningen för materialflöde och logistik (IML) vid tyska Fraunhofer Institute. Studien är beställd av tyska wellpapporganisationen VDW.

I studien slås också fast att wellpapp kommer att förbli det ideala material även i morgondagens transportförpackningar, oavsett vilken riktning eller vilka tekniker, som konceptet Logistics 4.0 kommer att innefatta under de närmaste åren. Enligt studien är wellpapp det material, som ger mest utrymme för anpassningar till sådana tekniska och logistiska förändringar, som kan komma att krävas av framtidens transportförpackningar.

I morgondagens logistik- och transportflöden förväntas det att transportförpackningar själva kan navigera sig fram i komplexa varu- och godsströmmar och kontinuerligt leverera tillförlitliga uppgifter om plats, tid, temperatur, och andra viktiga data. I ett framtidsperspektiv är det fullt möjligt att transportförpackningar – utan inverkan av mänsklig muskelkraft och beslut – kan komma att själva hitta vägen längs hela försörjningskedjan ända fram till kunden. På så sätt kommer transportförpackningen att bli en intelligent och smart produkt i sig själv och inte bara ett ”simpelt” transport- och hanteringsskydd för den förpackade produkten!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x