Tråg för ”flygmat” tillverkas med PulPacs torrformningsteknik

PUBLICERAD: 9 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Tråg och behållare, baserade på cellulosafiber och tillverkade med svenska PulPacs uppmärksammade torrformningsteknik, ska produceras av belgiska deSter för den globala flygcateringmarknaden. (Bild PulPac/deSter)|

Belgiska företaget deSter har träffat avtal med svenska PulPac om tillverkning av torrformade fibertråg och andra förpackningstyper inom flygcatering och annan food service. Avtalet innebär att deSter blir licensierade producenter av fiberprodukter, som tillverkas med PulPacs patenterade teknik för torrformning av cellulosafiber.

Partneravtalet mellan deSter och PulPac kommer att omfatta förpackningslösningar för flygindustrin samt utvalda food service-kunder. Avtalet innebär att deSter kommer att investera flera miljoner euro i maskiner, för att kunna använda PulPacs avancerade teknik. deSter skriver i ett pressmeddelande att karaktären av PulPacs innovativa och hållbara teknik gjort att deSter tilldelats ett större utvecklingsbidrag från den flamländska regeringen för att finansiera produktionen.

”Våra kunder kräver hållbara förpackningslösningar. Som ett resultat gör vi nu stora investeringar i nya produktionsmetoder för att skapa verkligt hållbara produkter som uppfyller deras behov”, säger deSters VD Stef Van de Perre.

PulPacs teknik för torrformad cellulosa gör det möjligt att med hög hastighet tillverka fiberprodukter i nästan vilken form och till nästan vilken användning som helst. Tekniken sparar även energi och minskar koldioxidutsläppen och ger många design- och teknikfördelar, som traditionella och vattenkrävande fiberformningsmetoder inte kan uppfylla. PulPac-produkterna kan i många fall ersätta många motsvarande produkter, som i dag tillverkas i plast.

”Genom att arbeta med PulPac och dess nya produktionsteknik kommer deSter att påskynda utvecklingen av naturligt komposterbara fiberbaserade produkter. Detta gör det möjligt för deSter att utöka sin portfölj av hållbara livsmedelsförpackningar och servicelösningar”, skriver deSter.

deSter, som är beläget i belgiska staden Hoogstraten, ingår i koncernen gategroup, som är en global ledare inom flygcatering och andra ombord-produkter.

Linus Larsson, VD för PulPac, gläds åt omfattningen av partneravtalet med deSter. (Bild PulPac)

gategroup, som har sitt huvudkontor i Zürich, Schweiz, uppger att man har det mest omfattande cateringnätverket inom flygindustrin och att man betjänar mer än 700 miljoner passagerare årligen. Bolaget, som 2019 omsatte fem miljarder schweizerfranc (ca 46,6 miljarder kronor) har över 200 operativa enheter i mer än 60 länder och sysselsätter cirka 43.000 anställda över hela världen.

”PulPacs vision är att få stor genomslagskraft genom att förse industrin med teknik för att ersätta plast i förpackningar och engångsartiklar. Det nyvunna partnerskapet med deSter bidrar mycket till att uppnå detta mål, med tanke på omfattningen och den globala storleken på deras verksamhet”, säger Linus Larsson, VD PulPac.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax