Träfibermaterial dominerade bland årets ScanStar-vinnare

PUBLICERAD: 2 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

ScanStar 2022 är avgjord. 17 nordiska förpackningslösningar belönades och en wellpappbaserad transport- och displayförpackning för färska blommor (bilden) tillverkad av Stora Enso Packaging, var en av vinnarna. (Bild ScanStar. Bilden är ett montage)|Här är juryn för årets ScanStar. Från vänster: Antro Säilä, Lars Windeman, Ole Anton Bakke, Lasse Lavrsen, Oona Casalegno och Per-Øyvind Wister Nordberg. (Bild ScanStar)

Årets upplaga av nordiska förpackningstävlingen ScanStar är avgjord: av 29 inlämnade bidrag belönades 17 stycken med ScanStar-diplom samt möjligheten att deltaga i den globala tävlingen WorldStar, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO). Noterbart är att samtliga belönade bidrag var tillverkade av träfiberbaserade material som wellpapp, kartong, kraftpapper, specialutvecklade fibermaterial etc.

De insända bidragen kom från både små och stora företag och representerade tillsammans ett brett utbud av förpackningslösningar inom logistikemballage, mat- och dryckesförpackningar, presentförpackningar , displayer, m fl.

”Alla bidrag var av hög kvalitet, så juryn hade ett tufft jobb med att utse vinnarna”, säger juryns ordförande Per-Øyvind Wister Nordberg.

Här är juryn för årets ScanStar. Från vänster: Antro Säilä, Lars Windeman, Ole Anton Bakke, Lasse Lavrsen, Oona Casalegno och Per-Øyvind Wister Nordberg. (Bild ScanStar)

Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som hålls årligen sedan 1969. Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar som designats, konverterats eller används i något av de nordiska länderna. Övergripande arrangör är SPA (Scandinavian Packaging Association) och de årliga tävlingarna alternerar mellan de nationella förpackningsorganisationerna i Norden. Scanstar 2022 arrangerades av norska Emballasjeforeningen och prisutdelningen kommer att äga rum den 10 november i år i samband med Emballasjedagene i norska Sandefjord.

Årets ScanStar-jury bestod av Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark), Lars Windeman, PacsOn (Sverige), Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norge) och Oona Casalegno, LAB Yrkeshögskolan (Finland). Ordförande var Per-Øyvind Wister Nordberg från Emballasjeforeningen och dessutom agerade Antro Säilä (Finland) som observatör för SPA vid jurymötet som hölls i Oslo i augusti.

Här visar vi endast ett fåtal av de ScanStar-vinnande bidragen. På ScanStars hemsida kan du se och läsa om samtliga 17 vinnare plus juryns motivationer (obs engelska) Klicka HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}