"Träfiberflaska" ersätter Carlsbergs glasbuteljer!

PUBLICERAD: 26 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

|EcoXpac har inte bara utvecklat en intressant träfiberflaska – man har även lyckats konstruera en tålig skruvförslutning i samma träfibermaterial!|”Detta är goda nyheter”

Danska bryggerijätten Carlsberg har inlett ett treårigt samarbete med det danska företaget EcoXpac med avsikten att utveckla en träfiberbaserad flaska, som ska kunna ersätta dagen glasflaskor!
Projektet grundar sig på den helt bionedbrytbara och biobaserade förpackningen ”Green Fiber Bottle”, som EcoXpac utvecklat.

Utvecklingsarbetet mellan Carlsberg och EcoXpac genomförs i samarbete med Dansk Teknologisk Institut (DTI) och Danmarks Innovationsfond.

Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att samarbetet med EcoXpac är ”ett banbrytande avtal för att utveckla världens första helt biologiskt nedbrytbara träfiberflaska för drycker”.

”Detta är goda nyheter. På Carlsberg tror vi starkt på vikten av cirkulär ekonomi för att säkerställa en hållbar framtida tillväxt och om det här projektet förverkligas kommer det att innebära en total förändring av alternativen för förpackning av drycker och vätskor”, säger Andraea Dawson-Shepherd, chef för Corporate Affairs hos Carlsberg.

Enligt uppgift är det Carlsbergs förhoppning att den träfiberbaserade flaskan – under förutsättning att den blir livsmedelsgodkänd – ska ersätta glasflaskorna för alla Carlsbergs produkter, alltså inte bara öl.

Tidningen nord emballage har tidigare skrivit om danska företaget EcoXpac och deras uppmärksammade ”Green Fiber Bottle”. Den artikeln kan du läsa genom att klicka på pdf-länken nedan.

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx