Tortillaförpackning med papper innebär 150 ton mindre plast

PUBLICERAD: 6 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

370 miljoner tortillas av varumärket Santa Maria säljs varje år. Nu byter man ut en del av plasten i förpackningen mot papper och sparar 150 ton plast.|I Santa Marias nya tortillaförpackning har plasten på förpackningens ovansida bytts ut mot papper, vilket ger en minskad plastförbrukning på 150 ton.

Varumärket Santa Maria, som ägs av finska Paulig Group, lanserar en ny tortillaförpackning, där en del av plasten bytts ut mot papper, vilket ger en besparing på 150 ton plast. Den nya förpackningen ger också en minskad klimatpåvekan med 35 procent jämfört tidigare förpackning, enligt beräkningar gjorda av IVL Svenska Miljöinstitutet.

I Santa Marias nya tortillaförpackning har plasten på förpackningens ovansida bytts ut mot papper, vilket ger en minskad plastförbrukning på 150 ton.

”Självklart ger det extra positiv effekt, när vi genomför betydande förändringar på en storsäljare som Santa Maria tortillas. Genom att byta ut en del av plasten mot papper på ovansidan av förpackningen, minskar vi mängden plast med 150 ton. Och det här är bara början. Vi jobbar aktivt för att kunna erbjuda ännu bättre förpackningar till både tortillas och andra produkter”, säger Jenny Odéhn Hejdenberg, Head of Brand & Portfolio på Paulig.

Tortillas är en av Pauligs populäraste produkter och varje år säljs cirka 370 miljoner Santa Maria tortillas. De största marknaderna är Sverige och Norge, men Santa Maria tortillas går också på export till ett flertal länder.

”Till år 2025 ska vi ha ersatt eller tagit bort minst 25 procent av plasten i vårt produktsortiment och 100 procent av våra förpackningar ska vara gjorda av återvunnet, återvinningsbart eller förnybart material”, säger Therese Arvidsjö, som är Sustainability Manager på Paulig.

Santa Maria tortillas i den nya delvis pappersbaserade förpackningen finns i butik i Sverige från vecka 34.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium