Tomra presenterar marknadens minsta pant- och returautomat

PUBLICERAD: 9 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Returautomaten Tomra M1 är marknadens minsta som kan känna igen de tre materialen glas, plast och aluminium. (Bild Tomra)

Norska recyclingspecialisten Tomra har inom affärsområdet Tomra Collection utvecklat och lanserar nu marknadens minsta pant- och returautomat. Tomra M1, som maskinen heter, kan känna igen och särskilja dryckesförpackningar i tre olika material; glas, plast och aluminium.

Tomra skriver i ett pressmeddelande att den nya automaten endast kräver en golvyta på 0,62 kvadratmeter och att den är en skräddarsydd returautomatlösning för mindre butiker med begränsad butiksyta. Automaten, som drivs med standard enfas-ström och kan snabbinstalleras med ”plug-and-play”, är bara 98 cm bred, 63 cm djup och 165 cm hög. Den kan lagra upp till 270 PET-flaskor, 550 burkar och 80 (okrossade) glasflaskor.

Tomra M1 är utrustad med Tomras Flow-teknologi, som är en 360-graders teknik som blixtsnabbt känner igen och sorterar dryckesförpackningar av olika material. Tomra uppger att M1 är den minsta returautomaten på marknaden som kan känna igen, sortera och lagra dryckesbehållare av glas, plast och aluminium i en och samma maskin. Lösningen är designad för närbutiker och andra småbutiker som ingår i pantretursystem som täcker flera material och typer av dryckesbehållare.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx