Tolvåring bäst på pantning

PUBLICERAD: 23 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack - Pantletare - low
Under sommarlovet har Veronica Kristersson 12 år varit pantletare och lyckats samla ihop nästan16 000 tomma burkar och petflaskor. Det betyder att hon är en av vinnarna i Pantameras tävling ”Pantletarna”. Utöver alla pengar hon lyckats panta ihop och ett gott miljösamvete är Veronica också lycklig vinnare av en iPad.

I sommar har Pantamera lockat 920 barn och ungdomar som tillsammans har samlat in över 600 000 burkar och petflaskor. Pantletartävlingen är en av många aktiviteter som Pantamera genomför för att öka medvetenheten kring miljö och återvinning hos barn och unga. Pantletaren Veronica Kristersson från Söderköping lyckades komma på första plats i miljötävlingen genom att samla ihop pant för 15 994 kronor.

– Det är så kul att ha vunnit tävlingen. Vi var många som hjälptes åt för att nå målet. Det var många bekanta och vänner som ställde upp på olika sätt och jag var själv mycket ute på stan och letade, berättar Veronica Kristersson från Söderköping.

I snitt pantar svenskarna 163 burkar och flaskor per person, en siffra som ökat successivt de senaste åren. I Östergötlands län ligger siffran ungefär på samma nivå, här ligger snittet på 162.

– Vi är naturligtvis glada över att återvinningen fortsätter att öka. Det är ett kvitto på att vi inte bara tänker på vår miljö utan att vi faktiskt gör en aktiv insats för att minska miljöbelastningen. Barn och unga är vår framtid, därför ser vi det som en av våra viktigaste uppgifter att uppmuntra och lära dem vinsterna med återvinning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön, både när det gäller nedskräpning, energibesparing och koldioxidutsläpp.

– Miljövinsten vid återvinning av aluminiumburkar och petflaskor är mycket stor. Genom att till exempel återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en ny, säger Katarina Lundell.

Läs vidare

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy