TMR bygger modern anläggning för avancerad plaståtervinning

PUBLICERAD: 15 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari


Med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket och livsmedelskoncernen Nestlé ska återvinningsföretaget TMR (Tailor Made Responsibility) bygga en modern anläggning för återvinning av komplexa flexibla plaster. Anläggningen kommer att ligga i Ängelholm och beräknas vara i full drift år 2022.

Enligt TMR blir anläggningen en av Europas modernaste för återvinning av plastförpackningar. Anläggningen kommer att drivas av TMR i samarbete med NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) och byggs med statligt stöd från Naturvårdsverkets initiativ ”Klimatklivet”, som arbetar för att främja lösningar och teknik, som sänker Sveriges koldioxidutsläpp, och med ett förmånligt sponsorsavtal med Nestlé.
Testkörning av den nya tekniken beräknas ske under andra halvåret 2021 och uppstart i januari 2022.

TMR skriver att etableringen är ett stort steg mot företagets vision om full cirkularitet. Anläggningen ger också möjlighet för allt fler svenska företag att vara med och se till att landets plastförpackningar får nytt liv, samtidigt som den sätter en riktlinje och ny standard för hur effektivt vi kan återvinna plastprodukter.

”Det ekonomiska stödet från Naturvårdsverket och Nestlé var de sista viktiga pusselbitarna, som behövdes för att denna satsning nu kan förverkligas”, säger Peter Mellgren, VD och ägare på TMR.

Den nya anläggningen kommer att använda helt ny teknik för att kunna återvinna sådana komplexa och flexibla plaster, som i dagsläget inte går till materialåtervinning. Dessa utgör ca 30–40 procent av den totala volymen plastförpackningar i Sverige och eldas idag upp. Med den nya tekniken beräknar TMR istället att det går att nå en materialåtervinning på cirka 80 procent, vilket kommer att bidra till minskade koldioxidutsläpp och minskad nationell klimatpåverkan.

Nestlé kommenterar i ett pressmeddelande att det är koncernens ambition att göra 100 procent av bolagets förpackningarna återvinningsbara eller återanvändbara innan år 2025. Ett flertal initiativ länkat till förpackningarnas utformning, exempelvis minskad användning av förpackningsmaterial, ändring av färger samt tester av nya material är redan igång.

Nestlé har också fokus på att – i samarbete med andra aktörer – säkerställa att förpackningarna faktiskt samlas in och också återvinns och sponsringen av återvinningsanläggningen i Ängelholm är ett exempel på att sådant initiativ.

”Vår vision är att inga förpackningar, där plasten utgör en stor del, hamnar på deponier eller som skräp. För att nå dit krävs samverkan mellan flera aktörer och den här satsningen är en viktig del i vårt arbete mot en cirkulär verksamhet”, säger Cathrine Suter Ossborn, nordisk kommunikationsdirektör för Nestlé.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX