Tetra Paks nya förslutningar minskar plastnedskräpningen

PUBLICERAD: 29 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

HeliCap26Pro är en ny plastbaserad förslutningslösning från Tetra Pak, som lanseras i dag. Förslutningen är av typen ”tethered closure”, vilket innebär att korken hänger kvar vid förpackningen även efter öppnandet. (Bild Tetra Pak)|Tetra Pak påskyndar expansionen av sitt erbjudande av pappersbaserade sugrör. (Bild Tetra Pak)|”Detta är viktiga milstolpar i vår resa mot världens mest hållbara livsmedelsförpackningar”, säger Lars Holmquist. (BildTetra Pak)

Tetra Pak lanserar i dag nya plastförslutningar, där korkarna sitter kvar på förpackningen efter öppnandet, vilket bidrar till minska plastnedskräpning. Företaget aviserar också att man kommer att utöka sitt erbjudande av pappersbaserade sugrör för att säkerställa ytterligare förnybara och koldioxidsnåla material inom hela utbudet av förpackningslösningar.

De nya förslutningarna, som fått beteckningen HeliCap, är av den typ som kallas ”tethered closures” (”tjudrade förslutningar”) och som innebär att hela förslutningen hänger kvar vid förpackningen även efter öppnandet. Förslutningarna, som är manipuleringssäkra och återförslutbara, kommer även att finnas i växtbaserad bioplast.

Tetra Pak påskyndar expansionen av sitt erbjudande av pappersbaserade sugrör. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att de nya förslutningslösningarna ger många fördelar för såväl livsmedels- och dryckestillverkare som konsumenter, och utgör ännu ett steg i Tetra Paks vision att utveckla världens mest hållbara livsmedelsförpackningar.

Samtidigt påskyndar Tetra Pak expansionen av sitt erbjudande av papperssugrör för att säkerställa ytterligare förnybara och koldioxidsnåla material inom hela utbudet av förpackningslösningar. Syftet är att tillmötesgå ett brett spektrum av hållbarhetsbehov från kunderna utan att kompromissa med livsmedelssäkerheten eller konsumenternas dryckesupplevelser.

”Detta är viktiga milstolpar i vår resa mot att utveckla världens mest hållbara livsmedelsförpackningar, som ska vara tillverkade helt av förnybara eller återvunna material samt vara återvinningsbara och koldioxidneutrala. Vi strävar ständigt efter att leverera produkter och tjänster, som ger mervärde till livsmedel och människor samtidigt som vi värnar om planeten”, säger Lars Holmquist, vice VD för Packaging Solutions & Commercial Operations på Tetra Pak.

”Detta är viktiga milstolpar i vår resa mot världens mest hållbara livsmedelsförpackningar”, säger Lars Holmquist. (BildTetra Pak)

Tetra Pak uppger att de fastsatta korkarna och utvecklingen av papperssugrör utgör betydelsefulla steg i Tetra Paks ansvarsfulla helhetslösningar, som gör det möjligt för producenter att nå sina ambitioner inom samtliga tre områden – livsmedelssäkerhet, matsvinn och miljö.

”Vi fokuserar på återvinning genom design och förbinder oss att investera cirka 100 miljoner euro per år (drygt en miljard kronor) under de närmaste 5-10 åren för att utveckla hållbara förpackningslösningar. Detta inkluderar alternativ, som ska ersätta fossilbaserad plast och undvika nedskräpning, samt att maximera användningen av förnybara och ansvarsfullt framställda material i våra förpackningar. Att tillgodose människors behov av att kunna återvinna är en viktig komponent, inte bara för att bli mer hållbara utan också för att göra livsmedel mer lättillgängliga och säkrare för alla konsumenter”, säger Lars Holmquist.

————————————————–
N.B.: Enligt ett EU-direktiv, som utfärdades i maj 2018, ska engångsförpackningar i plast för drycker endast tillåtas om de är försedda med förslutningar, som hänger kvar vid förpackningen efter öppnandet. Direktivet har gjort att så kallade ”tethered closures” blivit allt vanligare på  förpackningar inom dryckesområdet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x