Tetra Pak testar fiberbarriär som ersättning för aluminium

PUBLICERAD: 8 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Pak testar att ersätta konventionell alubarriär i aseptiska kartongförpackningar med en fiberbaserad barriär. (Bild Tetra Pak)|Gilles Tisserand, ansvarig för klimat och biologisk mångfald inom Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)|Eva Gustavsson, chef för Materials & Package, Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak har inlett ett projekt där man testar möjligheten att ersätta konventionella aluminiumbarriärer i aseptiska kartongförpackningar med fiberbaserade barriärer.

Sedan tidigare har Tetra Pak gjort ett framgångsrikt 15-månaders test och kommersiell teknologivalidering av att ersätta alubarriärer med polymerbaserade barriärer och nu tar man projektet till nästa nivå och testar fiberbaserade barriärer.

Tetra Pak uppger att aluminiumskiktet, som för närvarande används i företagets kartongförpackningar för livsmedel, spelar en avgörande roll för att säkerställa livsmedelssäkerhet. Skiktet är visserligen tunnare än ett människohår, men det bidrar ändå till en tredjedel av de utsläpp av växthusgaser, som är kopplade till basmaterial som Tetra Pak använder.

Gilles Tisserand, ansvarig för klimat och biologisk mångfald inom Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

Med det innovativa fiberbaserade material, som Tetra Pak nu testar, har man inte bara ambitionen att minska koldioxidavtrycket utan även att göra konsumenter mer motiverade att återvinna använda vätskekartongförpackningar samt att göra förpackningarna mer attraktiva för återvinningsföretag.

”De första resultaten av våra tester tyder på att förpackningar med en fiberbaserad barriär skulle innebära en betydande koldioxidminskning jämfört med traditionella aseptiska kartongförpackningar och med jämförbar hållbarhetstid och livsmedelsskyddande egenskaper. Vi tror därför att denna utveckling kommer att fungera som ett genombrott för att minska klimatpåverkan. Dessutom är kartonger med högre pappersinnehåll också mer attraktiva för pappersbruk. Detta koncept har en klar potential att förverkliga en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp för förpackningar”, säger Gilles Tisserand, ansvarig för klimat och biologisk mångfald inom Tetra Pak.

Tetra Pak skriver att det är viktigt att öka pappersinnehållet och stödja slutanvändarnas förväntningar. Enligt en nyligen genomförd global undersökning uppger cirka 40 procent av konsumenterna att de skulle vara mer motiverade att sortera för återvinning om förpackningarna var gjorda helt av kartong och inte innehöll komponenter av plast eller aluminium.

Eva Gustavsson, chef Materials & Package, Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

”Att kunna ersätta aluminiumskiktet i aseptiska vätskekartongförpackningar med en förnybar fiberbaserad barriär skulle innebära ännu ett genombrott i företagets långsiktiga färdplan mot att utveckla aseptiska förpackningar, som är helt förnybara, helt återvinningsbara samt koldioxidneutrala”, skriver Tetra Pak.

Testerna med en fiberbaserad barriär gör Tetra Pak i nära samarbete med några av sina kunder. En första pilotsats av engångsförpackningar med ett kartongmaterial med fiberbaserad barriär finns för närvarande ute för ett kommersiellt konsumenttest och ytterligare teknologivalidering är planerad till senare under år 2022.

”Att hantera komplexa frågor som klimatförändringar och cirkularitet kräver transformerande innovation. Det är därför vi samarbetar inte bara med våra kunder och leverantörer, utan också med ett ekosystem av nystartade företag, universitet och teknikföretag, vilket ger oss tillgång till spetskompetens, teknologier och tillverkningsanläggningar”, berättar Eva Gustavsson, chef för Materials & Package, Tetra Pak.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x