Tetra Pak tecknar strategiskt avtal med Lunds universitet

PUBLICERAD: 10 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Pak och Lunds universitet samarbetar kring förpackningar, logistik och livsmedelsteknik (Bild Tetra Pak)|”Samarbetet med Lunds universitet ger oss tillgång till banbrytande akademiska kompetenser”, säger Laurence Mott, Tetra Pak.
(Bild Tetra Pak)

Tetra Pak och Lunds universitet har tecknat ett femårigt strategiskt samarbetsavtal, som ska stärka deras långsiktiga samarbete inom förpackningsmaterial, förpackningslogistik och livsmedelsteknik. Syftet är att utveckla och stärka kompetenser och utbildning inom olika fokusområden med ambitionen att främja innovationer för hållbara produkter, företag och samhällen.

Tillsammans kommer Lunds universitet och Tetra Pak att sträva efter att skapa nya utvecklingsmöjligheter för industrin och akademin; däribland att främja gemensamma resurser och kompetenser, utforska möjligheter att vidareutveckla idéer och att skapa en plattform för utbyte mellan studenter och anställda.

”Tetra Pak är en viktig strategisk partner”, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet. (Bild Lunds universitet)

”Tetra Pak är en viktig strategisk partner, som vi har samarbetat med länge och i flera projekt. Genom att vi nu fördjupar, breddar och formaliserar samarbetet, ser vi ännu större möjligheter att utveckla forskning, utbildning och innovationer tillsammans, och därmed också stärka vår regions attraktionskraft. Akademin och industrin behöver arbeta nära och långsiktigt för att lösa dagens komplexa utmaningar i samhället såsom hållbarhet, vilket ligger till grund för detta samarbete”, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att samarbete är grundläggande i Tetra Paks verksamhet och partnerskapet med Lunds universitet är inget undantag, särskilt för att tillsammans ta itu med områden som till exempel cirkulär och biobaserad ekonomi. Samarbete mellan industrin och akademin är avgörande för företaget för att främja nya lösningar inom livsmedelskedjan och för att fullända en mängd olika industriella processer.

”Samarbetet med Lunds universitet ger oss tillgång till banbrytande akademiska kompetenser”, säger Laurence Mott, Tetra Pak.
(Bild Tetra Pak)

Tetra Pak har med hjälp av Lunds universitet kunnat förbättra blandningen av industriella emulgerade produkter och utvecklingen av ny förpackningsdesign och formningsprocesser. Ett annat exempel på gemensamma aktiviteter är att båda är huvudmedlemmar i Treesearch, Sveriges största plattform för forskningssamarbete kring nya hållbara material från skogsresurser.

”Partnerskap och nära samarbeten är grundläggande för Tetra Paks innovationsarbete. Samarbetet med Lunds universitet ger Tetra Pak tillgång till banbrytande akademiska kompetenser och kommer att skapa nya möjligheter för både anställda och studenter”, säger Laurence Mott, Executive Vice President, Development & Engineering and R&D, Tetra Pak.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x