Tetra Pak startar fältstudier med sina papperssugrör i Europa

PUBLICERAD: 8 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Initialt kommer papperssugrören att finnas tillgängliga på förpackningarna Tetra Brik® Aseptic 200 Base och Tetra Brik®Aseptic 200 Base Crystal, vilka vanligtvis används för mejeri- och dryckesprodukter för barn.|”Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive.

Tetra Pak har inlett fältstudier där man förser sina europeiska dryckesförpackningar med egenutvecklade sugrör av papper. Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att kunder till företaget har börjat testa att förse sina förpackningar med Tetra Paks papperssugrör och att man därmed blir det första kartongförpackningsföretaget, som tillhandahåller sådana sugrör på den europeiska marknaden.

Tetra Pak skriver också att man har för avsikt att publicera och dela med sig av sina innovationer inom utveckling av sugrör i papper, för att stödja industriellt samarbete kring alternativ till sugrör i engångsplast inom vätskekartongbaserade förpackningar.

”Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive.

”Vi är glada över att ha utvecklat ett papperssugrör som är fullt funktionellt och uppfyller internationella standarder för livsmedelssäkerhet. Detta är ett viktigt steg i vår vision att leverera en förpackning helt och hållet tillverkad av växtbaserade förpackningsmaterial, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive i en kommentar.

Initialt kommer papperssugrören, som är tillverkade i FSC-certifierat papper och återvinningsbara med resten av förpackningarna, att finnas tillgängliga på förpackningarna Tetra Brik® Aseptic 200 Base och Tetra Brik®Aseptic 200 Base Crystal, vilka vanligtvis används för mejeri- och dryckesprodukter för barn.

Testerna med papperssugrör börjar med begränsade volymer, medan Tetra Pak ökar produktionskapaciteten vid sin fabrik för tillverkning av papperssugrör i Lissabon, Portugal.

Adolfo Orive meddelar också att Tetra Pak beslutat att inte söka patentskydd för de många tekniska förbättringar man har gjort på utrustning och material rörande företagets papperssugrör utan istället vara öppna med sina innovationer.

”För att branschen ska uppnå sitt gemensamma mål att driva mot en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp måste hela leveransbasen för papperssugrör expandera och växa snabbt. Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss för att öka produktionen så snabbt som möjligt”, säger Adolfo Orive.

Företaget meddelar också att man utvärderar tekniska framsteg och samarbetar med ett antal ledande tekniker för att utforska biologiskt nedbrytbara sugrör i växtbaserade bioplastmaterial.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax