Tetra Pak och Stora Enso i gemensamt recyclingprojekt

PUBLICERAD: 11 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Pak och Stora Enso planerar för ett stort projekt kring återvinning av förpackningar av dryckeskartong i Benelux
-länderna. (Bild Tetra Pak)|Chakib Kara är chef för Frankrike & Benelux inom Tetra Pak. (Bild fr LinkedIn)|Markku Luoto, VP LPB Aseptic och CUK, Stora Enso. (Bild fr LinkedIn)|Här vid Stora Ensos bruk Langerbrugge i Belgien är den gemensamma återvinningsanläggningen tänkt att uppföras. (Bild Stora Enso)

De båda företagsjättarna Tetra Pak och Stora Enso planerar för ett gemensamt projekt för återvinning av dryckeskartong i Benelux-länderna.

Stora Ensos belgiska bruk Langerbrugge. (Bild Stora Enso)

Enligt planerna ska en omfattande recyclinganläggning för dryckeskartong uppföras i anslutning till Stora Ensos befintliga anläggning i belgiska Langerbrugge. Bearbetningen av fibrerna ska ske på Langerbrugge-anläggningen, medan dryckesförpackningarnas barriärmaterial av polymer och aluminium ska återvinnas av en dedikerad partner.

De båda företaget uppger att det finns ett växande återvinningsbehov i Benelux-länderna och en ökande efterfrågan på cirkulära pappersbaserade förpackningslösningar.

Chakib Kara är chef för Frankrike & Benelux inom Tetra Pak. (Bild fr LinkedIn)

”Med detta gemensamma initiativ understryker vi vårt engagemang för att förbättra infrastrukturen i Benelux, en region med stora volymer av insamlade dryckeskartonger. Stora Enso är en pålitlig och viktig partner som har den kunskap och erfarenhet vi behöver inom fiberåtervinning. Tillsammans med dem har vi potential att införa en cirkulär lösning, som hjälper oss att säkra en värld där ett växande antal kartongförpackningar samlas in, återvinns och vi kan minimera nedskräpningen”, säger Chakib Kara, VD Frankrike & Benelux, Tetra Pak.

Uppskattningsvis 75.000 ton dryckeskartong distribueras varje år på Benelux-marknaden, en växande volym varav 70 procent redan samlas in. Däremot finns det för närvarande ingen befintlig infrastruktur i Benelux för återvinning av dryckeskartongen – ett samarbete mellan Stora Enso och Tetra Pak skulle därför skapa ett komplett återvinningssystem för dryckesförpackningar i Benelux och omgivande regioner.

Enligt de gemensamma projektplanerna ska Stora Enso bearbeta insamlad dryckeskartong och återvinna fibrerna. De återvunna fibrerna ska sedan tjäna som källmaterial för att producera återvunnen wellpappråvara på Langerbrugge-anläggningen, vilket skulle ge en helt cirkulär lösning. Stora Enso har som bekant sedan tidigare offentliggjort planer på att skifta från papperstillverkning till produktion av wellråvara vid anläggningen i Langerbrugge (läs HÄR). Stora Enso genomför nu en studie kring ombyggnaden till wellråvaruproduktion – den studien förväntas avslutas under första halvåret 2023 och vid ett investeringsbeslut förväntas den återvunna wellpappråvaran vara i produktion under 2025. Den gemensamma studien med Tetra Pak kommer att följa samma tidslinje.

Markku Luoto, VP LPB Aseptic och CUK, Stora Enso. (Bild fr LinkedIn)

Den föreslagna återvinningslinjen i Langerbrugge kommer initialt att behandla uppskattningsvis 50.000 ton återvunnen dryckeskartong per år med potential att öka.

”På Stora Enso strävar vi ständigt efter möjligheter att fördjupa vårt engagemang för en cirkulär förpackningsframtid. Cirkularitetsutveckling kräver smarta investeringar och samarbete med rätt partners. Genom att arbeta tillsammans med Tetra Pak kan vi samtidigt skapa värde, öka cirkulariteten och öka vår konkurrenskraft”, säger Markku Luoto, VP LPB Aseptic och CUK, Stora Enso.

För Tetra Paks del ska företaget enligt projektplanerna säkra en återvinningslösning för dryckeskartongens barriärmaterial plast och aluminium, som ska bearbetas av en speciellt utsedd partner.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx