Inför den EU-beslutade övergången år 2024 till så kallade ”tethered caps” (fastsatta skruvkorksförslutningar) på dryckesförpackningar, kommer Tetra Pak att satsa drygt en miljard kronor (100 miljoner euro) på utbyggnad och anpassning av sin förslutningsfabrik i franska Châteaubriant.
Investeringen ska göras under en treårsperiod (slutet av 2021 – 2023) och ska säkerställa att fabriken är helt anpassad till produktion av ”tehtered caps” till sommaren 2024, när EU-direktivet träder i kraft.
Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att investeringen i Châteaubriant är ett tillägg till bolagets tidigare åtagande att satsa cirka en miljard kronor om året under de närmaste 5 – 10 åren på mer hållbara förpackningslösningar och ska säkerställa att Tetra Paks europeiska kunder blir redo att följa det så kallade Engångsplastdirektivet (SUP) och EU: s handlingsplan för cirkulär ekonomi.
”Vi är särskilt stolta över detta investeringsprojekt, som visar hur vi konsekvent strävar efter att ge kunderna hållbara innovationer och möta de snabbt föränderliga kraven från tillsynsmyndigheter och samhälle. Högpresterande livsmedelsförpackningar spelar en avgörande roll för världens livsmedelsförsörjning”, säger Charles Brand, ansvarig chef för Tetra Pak Europe & Central Asia, i en kommentar till miljardinvesteringen i Châteaubriant.
Förslutningsfabriken i Châteaubriant är en viktig tillverkningsanläggning för Tetra Pak och servar bolagets globala livsmedels- och dryckesproducenter. För närvarande har fabriken en årskapacitet på cirka fem miljarder förslutningar. Anläggningen täcker en yta på 30.000 kvadratmeter och sex olika förslutningstyper tillverkas på 19 olika produktionslinjer.
Den nu beslutade investeringen kommer att spridas över två faser. Den första börjar i slutet av 2021, då Tetra Pak kommer att utvidga industriområdet och öka tillverkningskapaciteten med 30 procent genom installation av ytterligare tio linjer, vilka enbart kommer att användas för tillverkning av ”tethered caps”.
I andra fasen – mellan 2022 och 2023 – kommer cirka hälften av dagens befintliga tillverkningslinjer att bytas ut för att ytterligare öka produktionskapaciteten av ”tethered caps”.
N.B.: Ett av skälen till att EU beslutat att alla dryckesbehållare med volymer upp till tre liter från juli 2024 ska vara försedda med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”) är att det anses minska nedskräpningen av plast. En undersökning, som genomfördes av Tetra Laval-ägda franska Sidel år 2020, pekar dock på att europeiska konsumenter är tveksamma till om ”fastsatta skruvkorkar” verkligen kommer att bidra till minskad plastnedskräpning… Läs HÄR!