Tetra Pak miljardinvesterar i övergång till ”tethered caps”

PUBLICERAD: 6 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vid sin förslutningsfabrik i franska Châteaubriant ska Tetra Pak investera drygt en miljard kronor för utbyggnad och anpassning till produktion av fastsatta skruvkorkar i plast, s.k. ”tethered caps”. (Bild Tetra Pak)|Under beteckningen HeliCap har Tetra Pak redan lanserat en typ av ”tethered closures”, där skruvkorken sitter kvar på förpackningen även efter öppnandet. Läs mer HÄR! (Bild Tetra Pak)|”Vi är särskilt stolta över detta investeringsprojekt”, säger Charles Brand om satsningen i Châteaubriant. (Bild Tetra Pak)

Inför den EU-beslutade övergången år 2024 till så kallade ”tethered caps” (fastsatta skruvkorksförslutningar) på dryckesförpackningar, kommer Tetra Pak att satsa drygt en miljard kronor (100 miljoner euro) på utbyggnad och anpassning av sin förslutningsfabrik i franska Châteaubriant.

”Vi är särskilt stolta över detta investeringsprojekt”, säger Charles Brand. (Bild Tetra Pak)

Investeringen ska göras under en treårsperiod (slutet av 2021 – 2023) och ska säkerställa att fabriken är helt anpassad till produktion av ”tehtered caps” till sommaren 2024, när EU-direktivet träder i kraft.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att investeringen i Châteaubriant är ett tillägg till bolagets tidigare åtagande att satsa cirka en miljard kronor om året under de närmaste 5 – 10 åren på mer hållbara förpackningslösningar och ska säkerställa att Tetra Paks europeiska kunder blir redo att följa det så kallade Engångsplastdirektivet (SUP) och EU: s handlingsplan för cirkulär ekonomi.

”Vi är särskilt stolta över detta investeringsprojekt, som visar hur vi konsekvent strävar efter att ge kunderna hållbara innovationer och möta de snabbt föränderliga kraven från tillsynsmyndigheter och samhälle. Högpresterande livsmedelsförpackningar spelar en avgörande roll för världens livsmedelsförsörjning”, säger Charles Brand, ansvarig chef för Tetra Pak Europe & Central Asia, i en kommentar till miljardinvesteringen i Châteaubriant.

Tetra Pak HeliCap är en typ av ”tethered closures”, där skruvkorken sitter kvar på förpackningen även efter öppnandet. Läs mer HÄR! (Bild Tetra Pak)

Förslutningsfabriken i Châteaubriant är en viktig tillverkningsanläggning för Tetra Pak och servar bolagets globala livsmedels- och dryckesproducenter. För närvarande har fabriken en årskapacitet på cirka fem miljarder förslutningar. Anläggningen täcker en yta på 30.000 kvadratmeter och sex olika förslutningstyper tillverkas på 19 olika produktionslinjer.

Den nu beslutade investeringen kommer att spridas över två faser. Den första börjar i slutet av 2021, då Tetra Pak kommer att utvidga industriområdet och öka tillverkningskapaciteten med 30 procent genom installation av ytterligare tio linjer, vilka enbart kommer att användas för tillverkning av ”tethered caps”.

I andra fasen – mellan 2022 och 2023 – kommer cirka hälften av dagens befintliga tillverkningslinjer att bytas ut för att ytterligare öka produktionskapaciteten av ”tethered caps”.

N.B.: Ett av skälen till att EU beslutat att alla dryckesbehållare med volymer upp till tre liter från juli 2024 ska vara försedda med fastsatta skruvkorkar (”tethered closures”) är att det anses minska nedskräpningen av plast. En undersökning, som genomfördes av Tetra Laval-ägda franska Sidel år 2020, pekar dock på att europeiska konsumenter är tveksamma till om ”fastsatta skruvkorkar” verkligen kommer att bidra till minskad plastnedskräpning… Läs HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker