Tetra Pak lanserar certifierad återvunnen plast

PUBLICERAD: 23 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Pak blir första företag inom livsmedels- och dryckesförpackningar att använda certifierade återvunna polymerer. (Bild Tetra Pak)|Alejandro Cabal är chef för Packaging Solutions i Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak meddelar att man blir första företag inom livsmedels- och dryckesförpackningar att använda certifierade återvunna polymerer.
Certifieringen utfärdas enligt standarden RSB Advanced Products, där RSB står för ”Roundtable on Sustainable Biomaterials”.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att företagets kartongförpackningar med integrerade återvunna och certifierade polymerer nu är tillgängliga för livsmedels- och dryckesproducenter.

Åtgärden innebär ett avgörande steg i Tetra Paks strategi för cirkularitet, som innebär ett minimerat beroende av fossilbaserade resurser, ett ansvarsfullt anskaffande av råvaror, design av förpackningar som ger förbättrad återvinning och minskar avfallet samt byggande av partnerskap för utveckling av global infrastruktur för effektiv insamling och återvinning.

Alejandro Cabal är chef för Packaging Solutions i Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

”Som undertecknare av ´Ellen MacArthur New Plastics Economy Global Commitment´ har vi åtagit oss att från år 2025 använda i genomsnitt minst 10 procent återvunnet plastinnehåll i de kartongförpackningar, som vi säljer i Europa, förutsatt att lämplig återvunnen plast av teknisk kvalitet är ekonomiskt tillgänglig. Efter att under de senaste månaderna ha arbetat nära kemi- och polymerföretaget Ineos och RSB kan vi nu erbjuda kartongförpackningar, som integrerar certifierade återvunna polymerer, vilket ytterligare möjliggör livsmedelsindustrins hållbarhetsomvandling”, säger Alejandro Cabal, Vice President Packaging Solutions, Tetra Pak.

Tetra Pak skriver att användning av återvunnet polymermaterial kan bidra till ökade återvinningsgrader och göra återvinning mer ekonomiskt lönsamt. Men att uppnå pålitlig kvalitet kan vara en utmaning på grund av att det för närvarande råder begränsad tillgång på återvunnen plast av livsmedelskvalitet på marknaden.

Med detta i åtanke har Tetra Pak inlett ett nära leverantörssamarbete med Ineos för att utforska användning av återvunna polymerer i kartongförpackningar och ta fram en första batch av certifierad återvunnen polyeten (PE). Genom att använda Plastic Energy’s avancerad återvinningsprocess har Ineos nu kunnat omvandla plastavfall till högkvalitativa polymerer, vilket innebär att man kan ersätta oljebaserade produkter med återvunnet polymermaterial med identiska specifikationer och samma nivå av produktrenhet som jungfruplast.

”RSB intygar att de återvunna polymererna, som används i lock, toppar och/eller som beläggningar i våra kartongförpackningar, produceras på ett hållbart sätt. Att vara första företag inom vår sektor, som tilldelas RSB Advanced Products-certifiering, innebär ytterligare en milstolpe i vår resa mot att producera världens mest hållbara livsmedelsförpackning: en kartongförpackning som är helt tillverkad av förnybara eller återvunna material, som är bekväm och säker och som är helt återvinningsbar och kolneutral”, säger Alejandro Cabal.

De återvunna polymererna, som nu används i Tetra Paks dryckeskartongförpackningar, framställs enligt en RSB-modell där plasten är tillverkad av en blandning av återvunnet och icke-återvunnet material, och där det återvunna materialet är spårat och tillvarataget inom Tetra Paks försörjningskedja. Detta förfarande verifieras av en tredjepartsrevisor enligt RSB Chain of Custody Procedure, som ingår i RSB Advanced Products-certifieringen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx