Testanläggning för luktfritt lignin byggs i Bäckhammar

PUBLICERAD: 18 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Nu ska RISE starta demotillverkning av luktfritt lignin vid LignoCity i Bäckhammar. (Bild LignoCity)

Svenska forskningsinstitutet RISE ska investera i en ny testanläggning för tillverkning av luktfritt lignin. Anläggningen byggs vid LignoCity i Bäckhammar och investeringen förväntas öppna upp helt nya marknader för ligninprodukter, exempelvis som ersättning för fossila råvaror i plaster.

RISE skriver i ett pressmeddelande att lignin, som är en restprodukt från pappers- och massaindustrin, har stor potential att tillämpas inom ett flertal olika produktområden, men ligninets mindre tilltalande lukt har hittills varit en utmaning.

”Detta blir en helt unik testanläggning för produktion av luktfritt sulfatlignin. Vi tror att den här anläggning kommer att öppna upp fler nya marknader för ligninprodukter, där man tidigare valt att inte gå vidare med produktutvecklingen på grund av ligninets lukt, som ställer till det för användning i konsumentprodukter och inomhusapplikationer”, säger Anders Arkell, forskare på RISE och projektledare för investeringsprojektet.

Den testanläggning, som nu är under uppbyggnad, kommer att placeras vid den befintliga testbädden RISE LignoCity i Bäckhammar, utanför Kristinehamn i Värmland. Här finns sedan länge en testbädd för att separera och rena lignin från olika massabruks svartlutar. Testbädden är idealiskt placerad precis invid Nordic Papers massabruk i Bäckhammar.

RISE skriver att intresset för den luktfria tekniken redan har visat sig vara stort.

”Vi har redan fått många förfrågningar rörande den här teknologin från massa- och pappersindustrin. Både från de som är intresserade av den luktfria ligninprodukten i olika applikationer och från utrustningsleverantörer”, säger Anders Arkell.

Ett företag, som ställer sig positivt till investeringen, är Valmet, som äger immateriella patent kopplat till processen.

”Vår teknik för att reducera lukt från lignin har tidigare verifierats i laboratorie- och pilotskala och det naturliga steget är nu att uppgradera till demoskala. Vi är otroligt glada över den här möjligheten att göra detta tillsammans med RISE och ser många fördelar med att det görs i Bäckhammar i anslutning till LignoCity”, säger Hanna Karlsson, processchef för askbehandling och LignoBoost på Valmet.

Investeringen, som görs vid LignoCity, är en del av RISE;s regeringsuppdrag att modernisera och komplettera befintliga testbäddar inom bioraffinaderi. Målsättningen är att stimulera kommersialiseringen av nya teknologier, produkter och tjänster i omställningen till en cirkulär biobaserad ekonomi.

”Den nya testanläggningen för luktfritt lignin blir en viktig komponent i utvecklingen av vår test- och demomiljö inom bioraffinaderi. Den kompletterar redan tillgänglig infrastruktur på ett bra sätt och öppnar upp för utveckling och demonstration av nya produkter, som är viktiga i utvecklingen av en bioekonomi och omställningen från fossilt till förnybart”, säger Johanna Mossberg, avdelningschef Bioraffinaderi och energi på RISE.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front