"Tepåseförsöket" ska visa på jordens nedbrytningsförmåga

PUBLICERAD: 19 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Tepåsar med rött och grönt te grävdes ner för att studera klimatets inverkans på jordens nedbrytningsförmåga.|Judith Sarneel

Svenska skolelever har hjälpt forskarna att gräva ner över tretusen tepåsar i skog och mark, som en del i ett globalt massexperiment för att undersöka hur klimatet påverkar jordens nedbrytningsförmåga.
Tepåseförsöket” undersöker hur jordens nedbrytningsförmåga ser ut runtom i världen och hur den kan komma att påverkas av klimatförändringarna. I Sverige hjälpte elever forskare att studera nedbrytningen av växtdelar i jord genom att gräva ner tepåsar med grönt respektive rött te och sedan gräva upp dem igen efter tre månader.

Eleverna vägde tepåsarna före och efter de hade varit i jorden. På så vis kunde de räkna ut hur mycket te som hade brutits ner. Experimentet samordnades av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

”Massexperimenten ger barn och ungdomar en chans att få prova på riktig forskning i dialog med forskare, och . ger lärarna tillfälle att i undervisningen ta upp vad vetenskap och vetenskapliga metoder innebär. Och för forskarna är det en fantastisk möjlighet att få in stora mängder data”, säger Lotta Tomasson, ansvarig för VA:s dialogaktiviteter.

Resultaten av tepåseförsöken visar att särskilt den första fasen i nedbrytningen påverkas av ett varmare klimat.

”Tepåseförsöket bekräftar hur viktigt klimatet är för nedbrytningen – och det visas på ett starkare sätt än de flesta andra vetenskapliga studier hittills har gjort”, säger Judith Sarneel, forskare vid Umeå universitet och ansvarig för Tepåseförsöket.

Resultaten från de olika försöken runt om i världen visar att både grönt och rött te bryts ner snabbare i sydliga, varmare klimat, medan nedbrytningen är långsammare i nordliga, kallare klimat.
Experimentet visar också att särskilt den första fasen i nedbrytningen påverkas av ett varmare klimat. Detta syntes på det röda teet, som bryts ner långsamt och därför fortfarande var i sin första nedbrytningsfas efter de tre månaderna. Den totala mängden av växterna,. som bröts ner, påverkades inte i någon större utsträckning av klimat och temperatur, vilket syntes på det gröna teet, som tycktes ha brutits ner nästan fullständigt överallt.

”Jämförelsen mellan nedbrytningshastighet och totala mängden växtmaterial, som bryts ner, är unik för Tepåseförsöket och är något, som vi ska forska vidare på”, säger Judith Sarneel.

Resultaten från de olika tepåseförsöken runt om i världen kommer att tas med i en världskarta över jordens nedbrytningsförmåga, kallat ”The Global Teabag Index”. Hela världskartan beräknas vara klar år 2019.

Tepåseförsöket är utformat i samarbete med forskare vid Umeå universitet, universitetet i Utrecht i Nederländerna och Österrikes myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet. Experimentet samordnades i Sverige av VA, med stöd av Vetenskapsrådet och forskningsrådet Formas.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432