Tema på EuBP-konferens: ”Bioplaster gör skillnad”

PUBLICERAD: 25 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Bioplastics – Making the difference” var temat, när European Bioplastics (EuBP) höll sin årliga globala konferens i Berlin.

”Bioplastics – Making the difference” var temat, när European Bioplastics höll sin årliga konferens. Packnews och nord emballage fanns som vanligt på plats!
Fortfarande svarar bioplasterna bara en för en bråkdel av all plast, som används i förpackningar till exempel, men det pågår mycket spännande utveckling i bakgrunden, utveckling som lägger grund för en optimism inför framtiden. Det framkom på European Bioplastics konferens i Berlin i slutet av november.

Den senaste statistiken visar att den totala produktionen av biobaserade material ligger på strax över två miljoner ton på global basis, det innebär under en procent av den totala plastproduktionen. Under de kommande åren förutspås en tillväxt på cirka 20 procent enligt European Bioplastics. Det är något, som också bekräftades från flera håll under konferensens två dagar. Många producenter planerar för att skala upp produktionen eller för en nystart. Dessutom får branschen draghjälp av EU-kommissionens sikte på en cirkulär ekonomi och ett större politiskt stöd för bioekonomin totalt sett. 

Förpackningar är absolut största användare av biobaserade material. Cirka 1,6 miljoner ton går dit. Det kanske inte är konstigt, biobaserade förpackningar är ett utmärkt sätt för varumärkesägare att hålla kontakt med konsumenterna och visa att man gör något för att minska påverkan på miljön. 

Den tolfte konferensen lockade runt 330 personer från bioplastindustrins värdekedja. 200 företag från 30 länder var närvarande. Bland varumärkesägarna fanns PepsiCo, Danone, Nestlé Waters och Marks & Spencer

Som vanligt passade packnews/nord emballage och vår medarbetare Des King från The Write Stuff på att filma och intervjua ett antal intressanta föredragshållare och deltagare på konferensen. Dessa intervjufilmer (på engelska) finns nu på Packnews.tvYoutube.

Här är länkarna till filmerna:
NaturALL Bottle Alliance – Danone and Nestlé Waters in alliance
PepsiCo´s sustainability strategy and the role of bioplastics
The M&S journey to a sustainable future and the role of biopolymers
PEF – High quality bioplastics with superior properties for the packaging industry
Caterpillars & mealworms – the new magical solution to plastic waste management
Bioplastics market date update 2017

Ett utförligt reportage från European Bioplastics konferens i Berlin kan du läsa i senaste numret av nord emballage (Nr 1/2018), som utkommer inom kort.
 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x