Systembolaget inför en egen märkning för hållbara val

PUBLICERAD: 30 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med den egna märkningen ”Hållbart val” ska Systembolaget göra det enklare för kunderna att göra hållbara inköpsval i butikerna. (Bild pressbild)|Ulf Sjödin är sortimentschef på Systembolaget. (Bild pressbild)

Enligt en färsk undersökning tycker 60 procent av Systembolagets kunder att det är svårt att i butiken avgöra vilka produkter, förpackningar, etc. som utgör hållbara val. Nu lanserar Systembolaget en ny egen märkning för att göra det hållbara valet enklare.

Undersökningen, som utförts av Norstat på uppdrag av Systembolaget, visar att intresset för att göra hållbara val i butiken är stort men att sex av tio kunder tycker att det är svårt. Även om många vill göra hållbara val är det enligt undersökningen många kunder som känner sig osäkra vid hyllan på Systembolaget. Det största hindret, när man vill handla hållbart vid köp av alkoholhaltiga drycker, är enligt undersökningen att det inte framgår tydligt vilka drycker, förpackningar, etc. som är hållbara. Hela 38 procent anger detta som ett hinder.

Ulf Sjödin är sortimentschef på Systembolaget. (Bild pressbild)

”Vi vill att det ska vara naturligt att göra ett hållbart val när det gäller miljö, klimat och arbetsvillkor. Därför behöver det bli enklare”, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Som ett resultat av undersökningen växlar Systembolaget nu upp sitt hållbarhetsarbete med den egna märkningen ”Hållbart val” som började lanseras i Systembolagets butiker 1 mars i år.

Systembolaget skriver att med märkningen Hållbart val blir det enklare för kunden. Systembolaget skriver att man har satt upp kriterier för vad en dryck måste leva upp till för att kvala in som det mest hållbara i sortimentet. Kriterierna för de produkter som märks med ”Hållbart val” är:
1. Miljöcertifierad odling och produktion (eko eller annan miljöcertifiering).
2. Förpackning med lägre klimatavtryck än traditionell glasflaska.
3. Godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och i produktion.

”Tillsammans med våra kunder och leverantörer kan vi förändra dryckesbranschen. Vi hoppas att om några år ska de flesta säga att det är lättare att göra ett hållbart val på Systembolaget”, säger Ulf Sjödin.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx