Sveriges hushåll blir allt bättre på att återvinna

PUBLICERAD: 4 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Svenskar är bra på att källsortera och återvinna förpackningar och tidningar. Åtta av tio personer lämnar till återvinning.

Sveriges hushåll är bra på att återvinna – åtta av tio personer lämnar förpackningar och tidningar till återvinning. Det visar Återvinningsbarometern, som genomförts av Sifo på uppdrag av FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
De vanligaste förpackningarna, som lämnas på FTI:s mer än 5.000 obemannade återvinningsstationer runt om i landet, är glasförpackningar. Därefter kommer tidningar och metallförpackningar.

Både hushåll och verksamheter fortsätter att öka sin källsortering och insamlingsgraden är hög. För att ständigt hitta förbättringsmöjligheter och mäta kvalitén i återvinningssystemet har FTI tagit fram Återvinningsbarometern för att undersöka människors vanor och attityder till återvinning i utvalda kommuner.

Undersökningen visar att de största drivkrafterna till varför människor lämnar sina förpackningar och tidningar till återvinningsstationer är tillgänglighet och nöjdhet. Totalt sett är 79 procent nöjda eller mycket nöjda med återvinningsstationer i sitt närområde och 78 procent är nöjda eller mycket nöjda med insamlingssystemet i sin helhet.

”Det känns väldigt bra att svenska folket fortsätter att återvinna förpackningar och tidningar varje dag. Det gläder mig särskilt att nöjdheten med insamlingssystemen fortsätter vara hög eller mycket hög. Vi arbetar ständigt för att öka kvalitén i vårt och entreprenörernas arbete samt öka möjligheterna till återvinning för alla hushåll i landet. Vi vill etablera fler återvinningsstationer runtom i landet, eftersom de är för få idag. Fler återvinningsstationer skapar bättre tillgänglighet att lämna sina förpackningar och tidningar för fler människor. Den höga nöjdheten är ett bevis på att återvinningssystemet fungerar,” säger Kent Carlsson, VD på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

När det kommer till förtroende för att det insamlade materialet faktiskt återvinns till nya förpackningar, visar undersökningen att 65 procent i Sverige har stort eller mycket stort förtroende till att insamlingssystemet fungerar.

”Förtroende är otroligt viktigt för att öka människors källsorteringsvilja. Vi måste vi bli ännu bättre på att tala om vad som händer med det som samlas in, även om förtroendet redan är stort eller mycket stort i Sverige”, säger Kent Carlsson.

Återvinningsbarometern är en årligt återkommande undersökning, som genomförs i ett urval av kommuner för att undersöka invånares inställning till källsortering och återvinning. Varje år väljs nya kommuner ut och år 2018 kommer undersökningen att genomföras i följande kommuner: Alingsås, Askersund, Avesta, Borgholm, Krokom, Laxå, Lekeberg, Ljusdal, Norrköping, Nyköping, Skara, Stenungsund, Sundsvall, Södertälje, Vallentuna, Östhammar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar