Svenskt dotterbolag stärker Walkis satsningar inom RFID

PUBLICERAD: 17 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Walkis RFID-antenner tillverkas miljövänligt, är fria från plast och är helt återvinningsbara. (Bild Walki)

Finska Walki Group ökar nu sin satsning och produktion inom RFID-antenner genom etableringen av det Göteborgsbaserade dotterbolaget 4E Antenna AB.

Walkis tillverkning av RFID-antennerna, vilka används i olika RFID-taggar, kommer som tidigare att ske vid bolagets anläggning i finska Pietarsaari, men genom det nya dotterbolaget ska man nu uppnå en fullskalig produktion.

Walki har sedan några år arbetat med att producera flexibla elektroniska produkter och man har bland annat utvecklat en RFID-antenn, som är plastfri och helt återvinningsbar. Antennen har fått beteckningen 4E efter de fyra engelska orden ”Ecology”, ”Efficiency”, ”Exactness” och ”Economy”.

”Tiden rätt för våra miljövänliga RFID-antenner”, säger Walkis VD Leif Frilund. (Bild Walki)

Nu ökar alltså Walki sin satsning på RFID-antenner genom att bilda ett dotterbolag med inriktning på ökad produktion och marknadsföring av antennerna.

”Med tanke på den pågående diskussionen om att ersätta plast med andra material är tiden nu rätt för 4E-tekniken och miljövänliga RFID-antenner”, säger Walkis VD Leif Frilund.

Dotterbolaget 4E Antenna AB leds av de svenska entreprenörerna Lars Granbom och Jonas Johansson, vilka båda är experter inom antennteknik och elektronikindustrin och som också gått in som aktieägare i företaget. De kommer också att spela en aktiv roll i företagsledningen med Lars Granbom som VD och Jonas Johansson som COO.

4E Antenna AB har också gått ihop med Smartrac Technology Group, en global marknadsledare inom RFID- och IoT (Internet of Things).

Walki bedömer att tillväxtpotentialen för RFID-antenner är mycket stor.

”Användningen av RFID-taggar kan öka försäljningen av en produkt med upp till fem procent, enligt professor Adrian Beck från University of Leicester och marknaden för RFID-taggar har en årligt tillväxt, som närmar sig 30 procent”, säger Mats Holti, som är ansvarig inom Technology & Innovations på Walki Group.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex