Svensk rekordpantning 2018: Tvåmiljardersvallen sprängd!

PUBLICERAD: 28 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Över två miljarder dryckesburkar och PET-flaskor pantades av svenskarna under fjolåret, vilket är nytt rekord. (Bild Crelle Fotograf)

Färsk statistik från Pantamera/Returpack visar att svenskarna under år 2018 pantade över två miljarder burkar och PET-flaskor, vilket är nytt rekord och 200 miljoner fler burkar och flaskor än året innan. Pantamera/Returpack skriver i ett pressmeddelande att den stora ökningen främst beror på att dryckesförsäljningen ökade kraftigt under hela år 2018.

Att pantningen översteg två miljarder innebär att det i genomsnitt pantades 201 burkar och flaskor per person i Sverige. Den sammanlagda pantningen motsvarar en besparing på 166.000 ton koldioxid eller en energibesparing på fyra miljarder kWh.

”Vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta”, säger Katarina Lundell.

”Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats, mer än 18.000 ton aluminium och drygt 22.000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor. Det visar än en gång att vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Pantningen ökade i så gott som hela landet även om man kan se stora variationer mellan olika län och kommuner. Allra mest pantas det i Värmland, där ligger snittet på 378 burkar och flaskor per person, nästan dubbelt så mycket som i övriga landet.

”Att det pantas så mycket mer i Värmland hänger ihop med gränshandeln till Norge, dvs det är norska invånare som handlar och pantar i Sverige. All pant, som handlas av norrmännen, kommer dock inte tillbaka till Sverige utan omkring 150 miljoner förpackningar försvinner i Norge”, konstaterar Katarina Lundell.

Andra platser där det pantas mycket är semesterorter, exempelvis Gotland där man pantar 250 burkar och flaskor per person.

2015 öppnades pantsystemet för frivillig anslutning av saftprodukter och sedan januari 2018 kan även juiceprodukter anslutas. Efter bara ett år har nu juiceförpackningarna nått en pantningsrad på 49 procent medan saftflaskornas pantningsgrad ligger på 65,2 procent, en ökning med över fem procentenheter från förra året.

”Öppnandet av pantsystemet för frivillig anslutning av saft fick ett väldigt positivt mottagande och pantningsgraden för saftflaskor har ökat sedan starten. Det är så roligt att se att pantning av juiceförpackningarna följer samma positiva trend och att konsumenterna snabbt har förstått att många juiceförpackningar nu går att panta”, säger Katarina Lundell.

När pantsystemet infördes år 1984 var det i första hand för att minska nedskräpningen. Under årens lopp har det utvecklats till ett hållbarhetssystem, som tillsammans med andra aktörer i kretsloppet ser till att burkarna och PET-flaskorna återvinns och blir till nya förpackningar, om och om igen.

”Återvinningsprocenten för samtliga produkter som omfattas av förordningen landade på 84,8 procent. Det är en nedgång med 0,4 procentenhet jämfört med 2017. Med tanke på den enorma försäljningstillväxten på 11 procent som vi såg under året, är vi ändå nöjda över att pantningen i så hög grad följde med utvecklingen”, avslutar Katarina Lundell.

Fakta pantning 2018:
Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2018: 201 (2017: 183)
Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2018: 2.051.703.713 stycken

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx