Svenska Retursystem öppnar toppmodern tvättanläggning

PUBLICERAD: 18 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Bendt Nygren från ÅF Consult och anläggningschefen Patrik Halt är nöjda med den nya toppmoderna tvättanläggningen. (Bild Pia Nordlander)|Svenska Retursystems nya tvättanläggning ligger i Västerås. (Bild Pia Nordlander)
|I den stora logistikhallen används ”tänkande” AGI-robotar. (Bild Pia Nordlander)

För att möta livsmedelsbranschens ökade efterfrågan på returlådor och returpallar har Svenska Retursystem uppfört en ny logistik– och tvättanläggning i Västerås.  Idag sker den första utleveransen av returlådor till kund.
Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln går via Svenska Retursystem. Årligen hanterar systemet 146 miljoner returlådor och sju miljoner returpallar, vilka tvättas i fyra anläggningar runt om i Sverige. I takt med att allt fler företag vill gå över till ett mer hållbart sätt att transportera och hantera sina livsmedel växer systemet.
 

”Den nya anläggningen möjliggör en fortsatt hållbar och lönsam tillväxt för Svenska Retursystem och för våra kunder. Placeringen i Västerås är noga utvald, då det är en viktig logistisk knutpunkt för oss, som möjliggör att vi transporterar våra returenheter så korta sträckor som möjligt”, säger Kristina Helles, chef för Operations på Svenska Retursystem.

Tvättanläggningen är toppmodern och byggd för framtiden. Byggnaden är klassificerad enligt Green Building och alla materialval är gjorda i enlighet med Sunda Hus databas över icke-miljöpåverkande ämnen. Den energieffektiva byggnaden värms till stor del upp av återvunnen värme från tvättprocessen.  Dessutom är det 30.000 kvm stora taket förberett för solceller. I den stora logistikhallen används bland annat självgående ”tänkande” AGI-robotar, som förflyttar returpallar, etc.

”Vi är stolta över att vi lyckades bli klara med fastigheten och logistikverksamheten med automatiserad utlastning på exakt rätt dag och helt enligt budget. Nu återstår bara att trimma in alla maskiner, så att vi så snabbt som möjligt får igång själva tvättprocessen i full kapacitet”, säger Berndt Nygren från ÅF Consult, som är inhyrd huvudprojektledare för uppförandet av såväl fastigheten som logistik– och tvättanläggningen i Västerås

Den nya tvättanläggningen kommer att ha en kapacitet motsvarande 70 miljoner returlådor per år. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex