Svenska Retursystem öppnar toppmodern tvättanläggning

PUBLICERAD: 18 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Bendt Nygren från ÅF Consult och anläggningschefen Patrik Halt är nöjda med den nya toppmoderna tvättanläggningen. (Bild Pia Nordlander)|Svenska Retursystems nya tvättanläggning ligger i Västerås. (Bild Pia Nordlander)
|I den stora logistikhallen används ”tänkande” AGI-robotar. (Bild Pia Nordlander)

För att möta livsmedelsbranschens ökade efterfrågan på returlådor och returpallar har Svenska Retursystem uppfört en ny logistik– och tvättanläggning i Västerås.  Idag sker den första utleveransen av returlådor till kund.
Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln går via Svenska Retursystem. Årligen hanterar systemet 146 miljoner returlådor och sju miljoner returpallar, vilka tvättas i fyra anläggningar runt om i Sverige. I takt med att allt fler företag vill gå över till ett mer hållbart sätt att transportera och hantera sina livsmedel växer systemet.
 

”Den nya anläggningen möjliggör en fortsatt hållbar och lönsam tillväxt för Svenska Retursystem och för våra kunder. Placeringen i Västerås är noga utvald, då det är en viktig logistisk knutpunkt för oss, som möjliggör att vi transporterar våra returenheter så korta sträckor som möjligt”, säger Kristina Helles, chef för Operations på Svenska Retursystem.

Tvättanläggningen är toppmodern och byggd för framtiden. Byggnaden är klassificerad enligt Green Building och alla materialval är gjorda i enlighet med Sunda Hus databas över icke-miljöpåverkande ämnen. Den energieffektiva byggnaden värms till stor del upp av återvunnen värme från tvättprocessen.  Dessutom är det 30.000 kvm stora taket förberett för solceller. I den stora logistikhallen används bland annat självgående ”tänkande” AGI-robotar, som förflyttar returpallar, etc.

”Vi är stolta över att vi lyckades bli klara med fastigheten och logistikverksamheten med automatiserad utlastning på exakt rätt dag och helt enligt budget. Nu återstår bara att trimma in alla maskiner, så att vi så snabbt som möjligt får igång själva tvättprocessen i full kapacitet”, säger Berndt Nygren från ÅF Consult, som är inhyrd huvudprojektledare för uppförandet av såväl fastigheten som logistik– och tvättanläggningen i Västerås

Den nya tvättanläggningen kommer att ha en kapacitet motsvarande 70 miljoner returlådor per år. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432