Svenska Retursystem bygger ny logistikanläggning i Vaggeryd

PUBLICERAD: 17 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Skissbild på Svenska Retursystems planerade anläggning i Vaggeryd. (Bild pressbild)|Hans Byström är inköpschef på Svenska Retursystem. (Bild Svenska Retursystem)

För att möta livsmedelsbranschens ökade efterfrågan på cirkulära lådor och pallar ska Svenska Retursystem bygga en ny modern logistikanläggning i Vaggeryds kommun, söder om Jönköping.

I anläggningen, som beräknas skapa 55 nya arbetstillfällen i kommunen, ska Svenska Retursystem utföra tvätt, lagning och kontroll av företagets returlådor och -pallar som cirkulerar inom den svenska livsmedelsbranschen.

Hans Byström är inköpschef på Svenska Retursystem. (Bild Svenska Retursystem)

”Vi är oerhört stolta och glada över vår nya anläggning, som möjliggör en fortsatt hållbar tillväxt för Svenska Retursystem och för våra kunder. Placeringen i Vaggeryd är noga utvald, eftersom det är en viktig logistisk knutpunkt, som säkrar att vi transporterar våra pallar och lådor så korta sträckor som möjligt”, säger Hans Byström, inköpschef på Svenska Retursystem.

Anläggningen, som får en totalyta på drygt 30.000 kvadratmeter, beräknas vara i drift under år 2024. Anläggningen får en kapacitet att tvätta 70 miljoner lådor och fyra miljoner pallar per år och den ska följa Svenska Retursystems standard vad gäller hållbarhet för bland annat energieffektivitet och cirkulära flöden av vatten. Byggnaden uppförs enligt hållbarhetscertifieringen Miljöbyggnad Silver och på taket ska installeras en av Skandinaviens största solcellsanläggning med en beräknad årsproduktion på 3,7 GWh.

Etableringen innebär nya arbetstillfällen till hållbarhetssektorn i Vaggeryds kommun.

”Hållbarhetsfrågan ligger oss varmt om hjärtat i Vaggeryds kommun, därför är vi extra glada över att välkomna Svenska Retursystem hit. Vi hoppas också att detta kan inspirera andra företag att tänka mer cirkulärt”, säger Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun.

Företaget Infrahubs, som är specialiserat inom lager och logistik, kommer att uppföra byggnaden, med YLAB som totalentreprenör för projektet. Själva byggnaden beräknas var färdig under andra kvartalet 2023, då Svenska Retursystem tar över anläggningen med beräknad driftstart under 2024.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy