Svenska Nolato gör miljardköp av USA-baserat plastföretag

PUBLICERAD: 6 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Det här förvärvet ger oss betydande volymer och en stark position på den viktigaste nordamerikanska kontinenten”, säger Nolato VD och koncernchef Christer Wahlquist. (Bild Nolato)

Svenska plastkoncernen Nolato, med huvudsäte i skånska Torekov har tecknat ett avtal om förvärv av USA-baserade GW Plastics, som har huvudkontor i Bethel, Vermont och cirka 1.100 medarbetare i sju anläggningar i USA, Mexiko, Kina och Irland. Köpeskillingen är beräknad till cirka två miljarder svenska kronor.

GW Plastics, som grundades år 1955 och omsätter cirka 1,8 miljarder kronor, är en branschledare, som specialiserat sig på komplexa formsprutade termoplast- och silikonlösningar, som används främst i medicintekniska produkter, men även i mindre utsträckning inom fordonsindustrin.

”Att växa genom förvärv är en viktig del av Nolatos tillväxtstrategi. Vi har varit intresserade av GW Plastics under en tid och gläder oss den här affären, som ger oss betydande volymer och en stark position på den viktigaste nordamerikanska kontinenten”, säger Nolato VD och koncernchef Christer Wahlquist.

Nolato uppger att drygt 80 procent av GW Plastics verksamhet kommer att ingå i Nolatos affärsområde Medical Solutions, som bland annat innefattar läkemedelsförpackningar och medicinteknisk utrustning. Den resterande delen av GW Plastics verksamhet kommer att ingå i affärsområdet Industrial Solutions, som bland annat omfattar produkter inom förpackning, hygien, fordon, mm.

GW Plastics har haft samma ägare sedan år 1983 och den nuvarande bolagsledningen kommer att fortsätta i företaget även efter Nolatos övertagande.

”GW Plastics är ett välskött och välinvesterat företag, som passar bra i vår företagskultur. Verksamheten, som historiskt har visat en sund organisk tillväxt, har omfattande kunskaper inom teknik och teknik. Tillsammans med dess storlek och geografiska närvaro, blir det en idealisk strategisk kombination med Nolato och möjliggör betydande marknadssynergier över tid”, säger Christer Wahlquist.

Affären, som måste godkännas av amerikanska konkurrensmyndigheter, förväntas slutföras under september månad i år.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x