Svenska livsmedelstråg i PET ska återvinnas i Nederländerna

PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Nu kan våra transparenta PET-tråg återvinnas”, säger Therese Cederblom, Svensk Plaståtervinning. (Bild Svensk Plaståtervinning)|Av trågen kommer Wellman Recycling att producera ett PET-granulat, som kan användas som råvara till nya förpackningsprodukter. (Bild Svensk Plaståtervinning)|Willem Christiaans, Wellman Recycling. (Bild fr LinkedIn)

Efter en omfattande testperiod har Svensk Plaståtervinning och nederländska Wellman Recycling, som ägs av Indorama Ventures, lyckats hitta en kvalitetsnivå som möjliggör återvinning av transparenta livsmedelstråg i PET.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att tråg i PET-plast är vanliga livsmedelsförpackningar, speciellt till produkter som köttfärs, etc. Fram till nu har det funnits begränsade möjligheter att återvinna trågen i Europa, men genom samarbetet med Wellman Recycling räknar Svensk Plaståtervinning med att man under nästa år ska kunna återvinna mellan 1.500 och 2.000 ton transparenta PET-tråg, insamlade från de svenska hushållen.

Av trågen kommer Wellman Recycling att producera ett PET-granulat, som kan användas som råvara till nya förpackningsprodukter. (Bild Svensk Plaståtervinning)

”Vår ambition har varit att hitta partners med förmåga att återvinna PET-tråg och på så vis sluta kretsloppet, med lägre klimatpåverkan och minskat behov av jungfrulig råvara som effekt. Wellman Recycling kommer att producera ett PET-granulat, som sedan kan användas som råvara för förpackningsproducenter”, berättar Therese Cederblom, försäljningschef på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning har deltagit i omfattande tester som inneburit mycket optimeringar av sorteringen för att få fram en ren transparent mono-PET-kvalitet, vilket är en förutsättning för att det ska finnas en återvinningsmarknad. Att det nu finns en marknad, skapar också incitament för producenter att prioritera transparenta mono-PET-tråg istället för multimaterial, där andra plasttyper kombineras och som gör att produkterna inte går att återvinna.

Willem Christiaans, Wellman Recycling. (Bild fr LinkedIn)

En grundförutsättning för återvinningen av materialet är fortfarande att konsumenten källsorterar och lämnar det till Förpackningsinsamlingen (FTI) varifrån det levereras till Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.

”Målsättningen för oss är att sluta kretsloppet för PET-livsmedelsförpackningar och säkerställa cirkulär återvinning av hushållens livsmedelsförpackningar, till förmån för producenterna, konsumenterna och miljön”, kommenterar Willem Christiaans, Business Development & Raw Material Procurement Manager Europe, på Wellman Recycling.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx