Svenska Doxa Plast och globala Dow samarbetar kring bioplaster

PUBLICERAD: 11 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Småländska Doxa Plast och multinationella polymerjätten Dow lanserar sträckfilmsfamiljen Reborn, som är tillverkad av bioplast baserad på restprodukter från pappersmassatillverkning med råvaror från finska skogar. (Bild Doxa Plast)|

Svenska sträckfilmsproducenten Doxa Plast, med säte i småländska Värnamo, har inlett ett samarbete med globala kemi- och polymerjätten Dow kring produktion av bioplastbaserade sträckfilmer.

Samarbetet innebär en kommersiell lansering av en serie biobaserade och högpresterande sträckfilmer och ska tillgodose den ökande efterfrågan på mer hållbara sträckfilmslösningar, som använder alternativa och förnybara råvaror för att minska koldioxidavtrycket.

Den nya Doxa Plast-familjen av sträckfilmer har fått beteckningen ”Reborn” och de ingående filmkvaliteterna bygger på Dows biobaserade lågdensitetspolyeten ELITE ™ 5230GC R, som är tillverkad av förnybar råvara i form av rester (tallolja) vid pappersmassaproduktion från hållbart förvaltade skogar i Finland. Filmerna kommer att tillverkas i Doxa Plasts fabrik i Värnamo.

Dow skriver i ett pressmeddelande att eftersom råvaran till bioplasten ELITE ™ 5230GC R kommer från restprodukter, så konkurrerar bioplasten inte med den mänskliga livsmedelskedjan och den kräver inte heller extra mark för att produceras.

”Vi är stolta över samarbetet med svenska Doxa Plast”, säger Carolina Gregorio, Dow Packaging & Speciality Plastics EMEA. (Bild från Twitter)

”Samarbetet med Doxa Plast är det senaste exemplet på Dows ambition att arbeta med industripartners för att möjliggöra en övergång till en cirkulär ekonomi för plast genom att integrera återvunnet innehåll och förnybara råvaror i produktionsprocesser. Vi är stolta över dessa lösningar, som hjälper konverterare och varumärkesägare att nå sina mål för hållbara förpackningar”, säger Carolina Gregorio, marknadschef på Dow Packaging & Speciality Plastics EMEA.

Doxa Plast är känt för att med en patenterad teknik kunna erbjuda extra tunna sträckfilmer med tjocklekar ner till fyra mikron. De tunna filmerna innebär minska materialåtgång, samtidigt som filmerna håller hög prestanda med förbättrad laststabilitet.

”Vår vision för år 2020 är att erbjuda våra kunder möjlighet att välja koldioxidneutrala versioner av alla våra produkter. Dows biobaserade hartser är en viktig bidragsgivare för att hjälpa oss att uppnå detta och med vår nya Reborn-familj kan vi minska, återanvända, återvinna och omdefiniera plast utan att kompromissa med prestanda och kan möta våra kunders affärs- och hållbarhetsbehov”, säger Sandra-Stina Vesterlund, VD på Doxa Plast.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432