Svensk varuhandel ökade starkt under de tre första tre kvartalen

PUBLICERAD: 17 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Sveriges varuhandel ökade starkt under årets tre första kvartal – exporten med 10 procent och importen med 12 procent.

Sveriges varuhandel utvecklades starkt under årets tre första kvartal. Jämfört med motsvarande period 2017 ökade varuexporten med 10 procent och varuimporten med 12 procent i värde. Det visar Kommerskollegiums rapport över Sveriges utrikeshandel och direktinvesteringar de tre första kvartalen 2018.

Uppgången av utrikeshandeln med varor var särskilt stark under tredje kvartalet. Exporten av verkstadsvaror ökade då med 12 procent och energivaror med 53 procent i värde. Volymmässigt var ökningen för verkstadsvaror på 8,3 procent och energivaror på drygt 3,4 procent.

Skogsvaror, mineralvaror och kemivaror minskade i volym jämfört med tredje kvartalet 2017. Även på importsidan finns stora skillnader mellan volym och värde. Importökningen i värde var närmare 13 procent medan ökningen i volym stannade på 2,1 procent.

I rapporten ägnar Kommerskollegium ett särskilt avsnitt åt pris- och växelkurseffekter på värdet av svensk utrikeshandel. Huvudslutsatsen är att en svagare krona och ökade energivarupriser på världsmarknaden kan förklara en stor del av den svenska handelsutvecklingen, särskilt under tredje kvartalet.

Sveriges tjänstehandel gav under de tre första kvartalen ett positivt netto på 14 miljarder vilket är cirka 22 miljarder mindre än motsvarande period 2017. Minskningen är ett resultat av att tjänsteexporten minskade med 1,4 procent medan tjänsteimporten ökade med 3,6 procent.

Läs hela rapporten HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning