Svensk trucktillverkning flyttas till fabrik i Polen

PUBLICERAD: 17 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Tillverkningen av Kalmars gaffeltruckar läggs ner i Lidhult och flyttas till Polen.

Trucktillverkaren Kalmar, som ingår i Cargotec, ska flytta sin svenska tillverkning av gaffeltruckar till företagets polska fabrik i Stargard. 190 anställda vid monteringsfabriken i Lidhult, väster om Ljungby, berörs. Överföringen av tillverkningen till Polen beräknas ta två år.
”Vi är införstådda med att det blir en svår tid för medarbetarna i Lidhult. Vi måste dock säkerställa att vi fortsätter att bevara vår globala ledande ställning även i framtiden” , säger Dan Pettersson, senior vice president, Mobile Equipment Kalmar i ett pressmeddelande.

Kalmar skriver i pressmeddelandet att flytten ingår i en konsolideringsplan, där man vill få en mer kostnadseffektiv produktionsorganisation.

I planen ingår – förutom flytten av Lidhultverksamheten till Polen – att Kalmar ska investera i nya state-of-the-art-anläggningar i Sverige, omvandla verksamheterna i södra Sverige till ett affärs-, innovations- och teknikcentrum samt att man ska utveckla ett digitalt affärsutvecklingsprogram tillsammans med Linnéuniversitetet, som finns i Kalmar och Växjö.

”Våra småländska rötter är starka och det planerade affärs-, innovations- och teknikcentrat kommer att skapa nya jobb i regionen. Och i Polen är vår plan att expandera verksamheten vid fabriken i Stargard, vilket skulle skapa 200 nya jobb i regionen”, säger Dan Pettersson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x