Svensk plattform kan påverka globala plaståtervinningen!

PUBLICERAD: 7 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Sverige ska driva en internationell arbetsgrupp som kan komma att påverka hur plast återvinns i hela världen…|Kristin Geidenmark Olofsson, Trioplast, blir ordförande i den internationella gruppen. (Bild fr LinkedIn)
|”Detta är stort. Nu gäller det bara att vi gör det mesta av det”, säger Johan Dahlgren, SIS. (Bild fr LinkedIn)

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp för global plaståtervinning. Gruppen ska verka inom Internationella Standardiseringsorganisationen (ISO). Beslutet togs under den årliga ISO-mötesveckan för plast, som nyligen hölls i Japan.

Ordförande i gruppen, som får namnet ”Mechanical and Chemical Recycling”, blir Kristin Geidenmark Olofsson, innovations- och hållbarhetschef på svenska plastkoncernen Trioplast.

”Vi har arbetat för detta i över ett års tid, så det är fantastiskt kul att vi gått i mål. Det har varit ett intensivt lobbyarbete”, säger Kristin Geidenmark Olofsson.

Ett tiotal länder har redan visat intresse för att delta, däribland Tyskland, Kina, Frankrike, Indien och USA. Gruppen kommer att fokusera på mekanisk och kemisk återvinning inklusive de steg, som kommer precis före återvinningen.

”Detta är stort. Sverige har skapat sig en plattform, som kan komma att påverka hur plast återvinns i hela världen! Nu gäller det bara att vi gör det mesta av det”, säger Johan Dahlgren, projektledare för plast vid SIS, Swedish Standards Institute.

För ett och ett halvt år sedan bildade SIS en svensk arbetsgrupp för miljöaspekter. Sedan dess har drygt 20 organisationer och över 30 experter anslutit sig till arbetet. I början av 2018 erhölls stöd från Naturvårdsverket vilket gjort den internationella etableringen möjlig.

Den internationella gruppens första uppgift blir att identifiera de största behoven av standarder inom området, vilket kommer att publiceras i den av Sverige initierade rapporten Plastics – Recycling – State of the Art Review and the Needs of Standards. Sedan ska standarden ISO 15270 Plastics – Guidelines for the Recovery and Recycling of Plastics Waste revideras för att bland annat uppdatera och sätta definitioner samt nomenklatur.

”Vad fokus exakt blir efter det, är inte bestämt, men troligtvis kommer det att handla om att utveckla nya kvalitetsstandarder, testmetoder, material- och produktspecifikationer, utvärderingskriterier och/eller processbeskrivningar för återvunnen plast. Design för plaståtervinning är också ett område som kan vara intressant”, säger Johan Dahlgren. 

SIS skriver i ett pressmeddelande att standarder inom plaståtervinning behövs för att organisationer enklare ska kunna ställa om och börja använda återvunnen plast i större utsträckning, vilket i sin tur leder till en mer hållbar plastanvändning. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x