Svensk Plaståtervinning visade sin fabrik för kronprinsessan

PUBLICERAD: 18 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kronprinsessan Victoria är en av de cirka 1.100 personer, som under året besökt Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Peter Holgersson)

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är känd för att brinna för miljö- och klimatfrågor och det märktes, när hon nyligen var på studiebesök på Svensk Plaståtervinnings anläggning för plastsortering i Motala. Hennes intresse var på topp, när hon fick ta del av hur återvinning av plastförpackningar går till.

Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, visade stolt upp anläggningen för kronprinsessan och beskrev hur den toppmoderna anläggningen får ut dubbelt så mycket återvinningsbar plast för varje ton insamlade plastförpackningar, jämfört med andra sorteringsanläggningar ute i Europa.

”Kronprinsessan är en viktig ambassadör för klimatet och vi är såklart både glada och stolta över att få visa vår anläggning. Ökad återvinning av plastförpackningar är en viktig del för att kunna nå cirkulär ekonomi och uppnå Sveriges klimatmål”, sade Mattias Philipsson vid besöket.

Plaståtervinning har varit i ropet senaste tiden. Hela 60 procent av alla plastförpackningar från våra svenska hushåll får aldrig ens chansen att återvinnas, eftersom de slängs i vanliga soporna, och istället går till energiutvinning. Det vill Svensk Plaståtervinning ändra på.

”Vi måste bli bättre på att källsortera i hemmen – alla plastförpackningar ska sorteras. Parallellt med det jobbar vi i branschen för att fler förpackningar ska designas för att kunna återvinnas. Utvecklingen går framåt hela tiden. Vår vision är att alla plastförpackningar ska bli nya produkter, och det är fullt möjligt. Men då behöver alla hjälpas åt”, säger Mattias Philipsson.

Kronprinsessan Victoria, som är en av 17 ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling, var påtagligt imponerad av verksamheten i Motala-anläggningen. Men hon erkände också att det är inte alltid lätt att vara en vanlig konsument, när det kommer till förpackningsåtervinning och källsortering.

”Ja, det är att tänka lite på vad det är för plast. Kanske separera lock från resten av förpackningen. Jag har också fått reda på såna saker som kanske kan vara mer komplicerade för en maskin än vad vi som konsumenter tror och tänker. Som film ovanpå en förpackning till exempel, att det ställer till en del. Det är också nyttigt att känna till. Man kan faktiskt göra medvetna val”, sade Victoria till SVT Östergötland i samband med besöket.

När studiebesöket var slut fick kronprinsessan Victoria en lite annorlunda avskedsgåva av Svensk Plaståtervinning: en resväska tillverkad uteslutande av återvunnen plast från Motala-fabriken!

”Oh! Då kan jag alltid ha med mig en liten bit av Motala”, kommenterade Victoria sin gåva, enligt Motala Vadstena tidning.

.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx