Svensk Plaståtervinning visade sin fabrik för kronprinsessan

PUBLICERAD: 18 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kronprinsessan Victoria är en av de cirka 1.100 personer, som under året besökt Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Peter Holgersson)

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är känd för att brinna för miljö- och klimatfrågor och det märktes, när hon nyligen var på studiebesök på Svensk Plaståtervinnings anläggning för plastsortering i Motala. Hennes intresse var på topp, när hon fick ta del av hur återvinning av plastförpackningar går till.

Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, visade stolt upp anläggningen för kronprinsessan och beskrev hur den toppmoderna anläggningen får ut dubbelt så mycket återvinningsbar plast för varje ton insamlade plastförpackningar, jämfört med andra sorteringsanläggningar ute i Europa.

”Kronprinsessan är en viktig ambassadör för klimatet och vi är såklart både glada och stolta över att få visa vår anläggning. Ökad återvinning av plastförpackningar är en viktig del för att kunna nå cirkulär ekonomi och uppnå Sveriges klimatmål”, sade Mattias Philipsson vid besöket.

Plaståtervinning har varit i ropet senaste tiden. Hela 60 procent av alla plastförpackningar från våra svenska hushåll får aldrig ens chansen att återvinnas, eftersom de slängs i vanliga soporna, och istället går till energiutvinning. Det vill Svensk Plaståtervinning ändra på.

”Vi måste bli bättre på att källsortera i hemmen – alla plastförpackningar ska sorteras. Parallellt med det jobbar vi i branschen för att fler förpackningar ska designas för att kunna återvinnas. Utvecklingen går framåt hela tiden. Vår vision är att alla plastförpackningar ska bli nya produkter, och det är fullt möjligt. Men då behöver alla hjälpas åt”, säger Mattias Philipsson.

Kronprinsessan Victoria, som är en av 17 ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling, var påtagligt imponerad av verksamheten i Motala-anläggningen. Men hon erkände också att det är inte alltid lätt att vara en vanlig konsument, när det kommer till förpackningsåtervinning och källsortering.

”Ja, det är att tänka lite på vad det är för plast. Kanske separera lock från resten av förpackningen. Jag har också fått reda på såna saker som kanske kan vara mer komplicerade för en maskin än vad vi som konsumenter tror och tänker. Som film ovanpå en förpackning till exempel, att det ställer till en del. Det är också nyttigt att känna till. Man kan faktiskt göra medvetna val”, sade Victoria till SVT Östergötland i samband med besöket.

När studiebesöket var slut fick kronprinsessan Victoria en lite annorlunda avskedsgåva av Svensk Plaståtervinning: en resväska tillverkad uteslutande av återvunnen plast från Motala-fabriken!

”Oh! Då kan jag alltid ha med mig en liten bit av Motala”, kommenterade Victoria sin gåva, enligt Motala Vadstena tidning.

.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx