Svensk Plast kraftsamlar med kampanj för ökad plastkunskap

PUBLICERAD: 9 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Plast är ett bespottat material när man diskuterar hållbarhet och miljö – det vill organisationen Svensk Plast ändra på. (Bild pxhere)|Amit Paul är styrgruppsledamot i Svensk Plast. (Bild SPIF)

Nybildade organisationen Svensk Plast har startat en kampanj för att öka allmänhetens kunskap och kännedom om bespottade materialet ”plast”.

”Plast är ett av de absolut bästa materialen sett till energi- och resurskostnad per produkt. Trots det är plast ett av våra mest bespottade material när hållbarhet och miljö diskuteras”, skriver Svensk Plast i ett pressmeddelande om kampanjen.

Bakom Svensk Plast står branschorganisationerna IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige), SPIF (Svensk Plastindustriförening), Polymercentrum och ytterligare aktörer i branschen.

I Svensk Plast och under parollen ”Ibland är plast ett smartare alternativ” samlas nu den svenska plastbranschen för att informera om plastens roll i ett hållbart samhälle samt ge tips på hur konsumenter kan bidra till att minska belastningen på klimatet. Kampanjen startade i slutet av april och består av filmer, digitala enheter och en webbplats.

Amit Paul är styrgruppsledamot i Svensk Plast. (Bild SPIF)

”Plast beskrivs ofta onyanserat i Sverige. Många människor saknar en bredare förståelse för och kunskap om det material vi använder mest av i vår vardag. Nedskräpning är ett stort problem, men alternativen till plast är i många fall obefintliga eller sämre, exempelvis inom vård och läkemedel samt i förpackningar för matvaror. Vårt nya initiativ belyser att plast är ett fantastiskt material men det måste tillverkas, användas och sorteras på rätt sätt”, säger Amit Paul, styrgruppsledamot i Svensk Plast.

En av plastindustrins utmaningar är att snabbt börja producera ännu fler förpackningar som går att återvinna.

”Vi inom plastindustrin jobbar ständigt med att förbättra designen på förpackningar så att de ska kunna återvinnas i större omfattning och ta mindre plats under transporter. Vi ser att 50 procent av alla förpackningar aldrig når rätt väg i insamlingen, utan istället förbränns, vilket bidrar till mer utsläpp och ökade kostnader”, säger Amit Paul.

Projektet Svensk Plast tar sikte på att öka samtalet och samarbetet i hela värdekedjan för att förbättra design och flöden som tillsammans med ny materialforskning ska bidra till klimatomställningen.

”Det är extremt viktigt att vi tar strategiska beslut kring plast som verkligen gör skillnad. Sverige är, och ska vara, ett föregångsland inom plastproduktion och återvinning”, framhåller Amit Paul.

Svensk plastindustri med sina 1.038 företag är en växande bransch i förändring och omsatte över 50 miljarder kronor under 2020. Branschen sysselsätter cirka 17.400 anställda varav flertalet inom yrken där det råder brist på välutbildad akademisk personal. De kommande fem åren genomförs en rad nya hållbarhetsinitiativ och plast- och gummiföretagen beräknar att öka antalet medarbetare med 15 procent.

HÄR finns ett informationsblad med fakta om svensk plastindustri, som Svensk Plast sammanställt.

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback