Svårsläckt brand i helgen vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle

PUBLICERAD: 20 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den svårsläckta branden vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle tog flera timmar att släcka, men förväntas inte påverka produktionen vid bruket. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs massa- och kartongbruk i Gävle drabbades av en svårsläckt brand i helgen. Produktionen väntas dock inte påverkas.

Branden upptäcktes vid 02.00-tiden natten till söndag den gångna veckohelgen. Enligt medieuppgifter brann det i en takkonstruktion i tornbyggnad, 25 meter över marken. Brandhärden fanns mellan inner- och yttertak och bedömdes av Gästrike Räddningstjänst som svårsläckt. Först framåt lunchtid på söndagen var branden helt släckt.

En anställd på bruket ska ha rökskadats i samband med branden. Skadorna var dock inte allvarliga – personen behandlas med syrgas på platsen och behövde inte uppsöka sjukvården.

Även om branden var svårsläckt och pågick under flera timmar, så bedöms inte skadorna vara så allvarliga att de påverkar driften vid bruket. För närvarande pågår underhållsarbete vid bruket vilket innebär att produktionen ändå var stoppad.

”Branden var i en begränsad del av verksamheten. Den byggnaden innehåller processtöd, och det pågår underhållsarbete. Så det var ändå en planerad avstängning”, sade Anna Helsén, tillförordnad presschef på BillerudKorsnäs, till Dagens industri.

Vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle tillverkas vätskekartong och liners. Produktionskapaciteten för kartong uppges till 740.000 ton per år, vilket motsvarar vätskekartong till 200 miljoner enportions dryckesförpackningar per dag.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x