Finska UPM Raflatac har tillsammans med kemiföretaget Inosence Polyol Oy och plastkonverteraren Finnfoam startat ett återvinningsprojekt, där svårhanterbar PET-plast från etikettavfall samlas in och omvandlas till isoleringsprodukter.
Projektet sker inom ramen för Raflatacs återvinningskoncept RafCycle, där restprodukter och spill från etikettproduktion hos Raflatacs kunder, m fl samlas in och återanvänds.
Cirka 80 procent av releasematerialet till självhäftande etiketter består av papper, som kan återvinnas via etablerade processer. Men resterande 20 procent av releasematerialet är PET-baserade filmer, försedda med ett extremt tunt lager silikon, och eftersom dessa fraktioner är svåra att separera kan detta restavfall vanligen inte återvinnas utan skickas till förbränning.
Men nu har Raflatac tillsammans med Inosence Polyol utvecklat en återvinningskedja där Raflatac via RafCycle samlar in det PET-baserade filmavfallet från sina kunder och Inosence Polyol bearbetar och via en kemisk process omvandlar det till plastråmaterialet polyol.
Det omvandlade plastmaterialet från Inosence Polyol används sedan av Finnfoam för tillverkning av cellplastbaserade isoleringsprodukter.
”I vår lösning omvandlas den återvunna PET-råvaran till hållbara isoleringsprodukter, som binder kol i årtionden. Vår värdekedja uppfyller en kritisk granskning, och dessutom gör vi etikettbranschen mycket mer hållbar”, säger Juha Virmavirta, direktör, RafCycle Solutions, UPM Raflatac.
Raflatac skriver att man med sitt materialflöde kan garantera en stadig tillgång på råvaror för tillverkning av polyol.
”Lösningen, som vi utvecklat tillsammans med UPM Raflatac och Inosence Polyol Oy, är ett bra exempel på potentialen med kemisk återvinning. Det gör att många svårseparerade material kan separeras och återvinnas”, säger Henri Nieminen, VD för Finnfoam.