Superfos svarta förpackningar kan detekteras och återvinnas

PUBLICERAD: 4 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Superfos erbjuder nu svarta plastförpackningar, som är detekterbara med NIR-scannrar och gör plasten återvinningsbar. (Bild Superfos)

Plastförpackningsproducenten Superfos, som ingår i Berry Global, har utvecklat en ny typ av svarta plastförpackningar, som kan detekteras och återvinnas.

Svart är en eftertraktad färg till plastförpackningar, men traditionella svarta plastförpackningar kan i de flesta fall inte detekteras av de sorteringsanläggningar, som hanterar plastavfall. För att öka återanvändningen av plastförpackningar erbjuder Superfos nu en hållbar svart färg till både livsmedels- och icke-livsmedelsförpackningar. Den nya lösningen är baserad på en svart masterbatch, som inte innehåller den färgkomponent, som kallas kimrök eller carbon black.

En svart förpackningslösning utan carbon black har fördelen att den kan detekteras av de skannrar, som används i avfallssorteringen. Det betyder att svarta plastförpackningar utan carbon black kan upptäckas, sorteras bort och återvinnas.

Den nya färgen utan carbon black är utvecklad för ogenomskinliga förpackningslösningar, som framställs av antingen polyeten (PE) eller polypropen (PP).

”Vi använder en svart masterbatch av mycket hög kvalitet. Den är fri från carbon black och innehåller särskilda pigment som gör det enklare att detektera och sortera plast med hjälp av en NIR-anläggning (Near Infra Red). Det är perfekt för att öka återvinningen av svart plast. När man väljer en svart plastförpackning utan carbon black, bidrar man till att reducera den mängd plast, som annars inte kan återvinnas i avfallsströmmen”, säger Flemming Madsen, som är fabrikschef på Superfos i belgiska Wetteren, och en del av det team, som varit med i utvecklingen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish