Sulapacs fiberbaserade sugrör kommer nu ut på marknaden

PUBLICERAD: 11 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Sulapacs och Stora Ensos förnybara och biologiskt nedbrytbara sugrör lanseras nu på marknaden. (Bild Stora Enso)|Sugrören är tillverkade i Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel. (Bild Stora Enso)

Det träfiberbaserad sugrör, som utvecklats av Stora Enso och finska startupföretaget Sulapac, lanseras nu på marknaden av flera företag. Bland de första kunderna finns bland andra flygbolaget Finnair, som byter ut sina sugrör i plast och papp i sina lounger i Helsingfors.

Andra företag som börjar använda sugröret är matleveransplattformen Wolt och alkoholvarumärket Altia samt Helsingfors-baserade Hotel St. George och vegancafét Kippo.

De första kunderna representerar olika branscher men har ett gemensamt intresse: att vara ledande inom hållbarhet.

För slutkonsumenterna kommer sugrören att vara tillgängliga via e-handelsföretagen Biofutura.com och Verkkokauppa.com

Stora Enso och Sulapac började sitt samarbete under år 2018 och i december i fjol presenterade man en demoversion av ett hållbart sugrör, baserat på Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel. (Läs HÄR)

Utvecklingen av sugröret är nu så långt kommen att Sulapac och Stora Enso kan lansera det förnybara och biologiskt nedbrytbara sugröret på marknaden och därmed bidra till att bekämpa det globala problemet med plastavfall. Sugröret har samma användaregenskaper som ett traditionellt sugrör.

”Det finns en stor efterfrågan för vår produkt, då den dels uppfyller hållbarhetskriteriet och dessutom har starka användaregenskaper. Precis som Sulapacs övriga material är sugröret helt fritt från plast. Det är utformat för att efterhärma naturen – om sugröret råkar hamna i havet, beter det sig precis som ett björklöv och skadar inte ekosystemet”, säger Sulapacs VD Suvi Haimi.

Sugrören är tillverkade i Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel. (Bild Stora Enso)

Sugrören bygger på Sulapacs patentsökta materialinnovation. Huvudkomponenterna är förnybara material som trä och växtbaserade bindemedel. Sulapac definierar materialet som fritt från mikroplaster, vilket innebär att det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer. Sugröret är kompatibelt med befintliga sophanteringssystem och är utvecklat för återvinning via industriell kompostering. Sugrören tillverkas i maskiner som ursprungligen utvecklats för produktion av plastsugrör.

”Miljarder sugrör produceras och används varje vecka, vilket skapar skadligt skräp, som ofta hamnar i havet. Det här förnybara och biologiskt nedbrytbara materialet kan ersätta fossilbaserade material för att bekämpa plastavfallet. Genom vårt samarbete med Sulapac kan vi utforska nya typer av innovativa och skalbara material för att bredda vårt erbjudande av förnybara lösningar”, säger Marcus Dehlin, Head of Business Alliances, Stora Enso.

I den första fasen kommer sugrören att vara tillgängliga i Europa och därefter följer en global lansering.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy