Sugrör i bioplasten PHA bryts ner i kompost och havsmiljöer

PUBLICERAD: 26 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

De första PHA-baserade bioplastsugrören är på gång att lanseras. (Bild Ocenic Resins)|Luis Cabedo Mas är ansvarig forskare för projektet. (Bild Universitat Jaume I)

En grupp europeiska forskare vid spanska Universitat Jaume I har tillsammans med bioföretaget Ocenic Resins, S.L utvecklat de första sugrören i bioplasten PHA. Sugrören sägs vara helt bionedbrytbara såväl i konventionella jordkomposter som i havsmiljöer.

PHA-bioplaster (polyhydroxialkanoater) är termoplaster framställda genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial. Egenskaperna hos PHA-polymerer kan styras och anpassas, beroende på hur specifika kombinationer av olika monomerer inkorporeras i polymerkedjan.

Enligt Ocenic Resins är en viktig miljömässig fördel med PHA-plaster att de naturligt syntetiseras av levande varelser: deras upplösning i miljön sker spontant, vilket gör att de kan tjäna som mat till samma bakterier, som producerar dem!

Luis Cabedo Mas är ansvarig forskare för projektet. (Bild Universitat Jaume I)

Andra fördelar med sugrör i PHA är att de i motsats till pappersbaserade sugrör klarar heta vätskor och inte avger smak till den aktuella drycken. PHA-materialet kan dessutom processas enligt vedertagen teknik för plastbearbetning, vilket gör det till ett tilltalande alternativ för företag i sektorn.

”Egenskaperna hos dessa material gör dem utmärkta för tillverkning av engångsprodukter och livsmedelsförpackningar”, säger Luis Cabedo Mas, ansvarig forskare för projektet.

Spanska Ocenic Resins har redan börjat producera de bioplastbaserade sugrören i större skala och förbereder nu en kommersiell lansering av dem.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a