Studie hävdar att wellpapp är bäst för livsmedelstransporter

PUBLICERAD: 10 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

En spansk studie säger att wellpapplådor är bättre än plastlådor vid transport av livsmedel.

Är returlådor av plast eller engångslådor av wellpapp bäst vid livsmedelstransporter? Åsikterna går i högsta grad isär. Svenska Wellpappföreningen hävdar (förklarligt nog) att wellförpackningar är att föredra och refererar till en spansk analys, där konsultföretaget EOSA gjort två jämförande studier och ställt återvinningsbara wellpappemballage mot återanvändbara plastlådor.

Enligt analysen av studierna är wellpappförpackningar effektivare, enklare och betydligt billigare. Andra fördelar sägs vara bättre hygien och effektiva packning och hantering.

”Valet av emballage måste göras utifrån i en kombination av faktorer, bland annat ekonomi och hållbarhet. Och när det gäller miljö, finns det flera saker att ta in i beräkningen, exempelvis miljöpåverkan vid tillverkning, utsläpp vid transporter, och kemikalieanvändningen vid rengöring av returlådor”, säger Lennart Uhlmann, VD på Svenska Wellpappföreningen i en kommentar.

Wellpapp kan enkelt återvinnas och är ett av få material, som når upp till de mål satta av European Directive on Packaging and Packaging Waste.

”Våra wellförpackningar är gjorda av nedbrytbara och förnybara material och kan därmed bli nytt papper igen. Det gynnar miljön och bidrar till ett fungerande ekosystem”, menar Lennart Uhlmann.

Återvinningsbara wellådor bidrar också till ett effektivare transportsystem genom de bästa förutsättningarna för packning och hantering. Genom att ta tillvara på utrymmet bättre än återanvändbara plastförpackningar och packa tätt kan wellpapp minska antalet transporter på vägarna och därmed minska antalet skadliga utsläpp.

Även andra studier talar till wellpapplådornas fördel, menar Svenska Wellpappföreningen. Exempelvis visade ett uppmärksammat reportage i brittiska BBC förra året att återanvändbara plastlådor kan innebära sämre hygien och större hälsofara i samband med livsmedelstransporter. Förekomsten av skadliga mikroorganismer i lådorna påverkar såväl hylltid i butiken som risken för livsmedelsburna sjukdomar.

Något som också, enligt Wellpappföreningen, talar till wellförpackningarnas fördel är den forskning vid universitetet i Bologna, som visar att mikroorganismer lever längre, när de placerades i plastbaserade förpackningar i jämförelse med motsvarande wellpappförpackningar.

”Wellförpackningar kräver ingen rengöring eller kemikalieanvändning – processer som kostar både tid och pengar samt bidrar till negativ klimatpåverkan. Istället används en ren förpackning varje gång, vilket minskar risken för att livsmedel utsätts för kontaminering. Det innebär en renare och säkrare livsmedelstransport, säger Lennart Uhlmann.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex